V Trumpovi kampanji na vprašanja Politica o natančni časovnici in okoliščinah priseljevanja Melanie niso odgovarjali, tiskovna predstavnica Hope Hicks pa je poudarila, da je Melania
V Trumpovi kampanji na vprašanja Politica o natančni časovnici in okoliščinah priseljevanja Melanie niso odgovarjali, tiskovna predstavnica Hope Hicks pa je poudarila, da je Melania "spoštovala vse zakone in je zdaj ponosna državljanka ZDA". Foto: Reuters

Dvome so sprožile ta teden objavljene stare gole fotografije Melanie v New York Postu, poroča Politico. Oba z možem Donaldom ves čas zatrjujeta, da je v ZDA prišla zakonito. "Naj pojasnim, vedno sem v celoti spoštovala migracijsko zakonodajo te države. Pika," je Melania zapisala na Twitterju. Poročila, ki trdijo drugače, je označila za "netočna" in "preprosto neresnična". Vendar pa njene lastne izjave kažejo, da je najprej v državo vstopila s kratkoročnim vizumom, ki pa ji ne bi dovoljeval dela kot model.

Morebitne nepravilnosti bi lahko napravile politično škodo
Trump je nekoč dejal, da je Melania v New York prišla leta 1996, golo fotografiranje pa jo v ZDA postavlja že leta 1995, prav tako kot biografija, ki so jo februarja objavili slovenski novinarji, navaja Politico. Neskladnosti v njeni zgodbi sledijo poročanju CBS Newsa in revije GQ, da se je Melania lažno okitila s slovensko diplomo. Bi pa te neprijetnosti lahko napravile večjo politično škodo, saj je Trump prav boj proti nezakonitim migracijam postavil v ospredje svoje politične kampanje.

Trumpova je januarja za Harper's Bazaar pripovedovala, kako se je vsakih nekaj mesecev vračala domov, da bi obnovila svoj vizum: "Nikoli mi ni padlo na pamet, da bi ostala tukaj brez papirjev. Gre za vprašanje, kakšna oseba si. Slediš pravilom. Spoštuješ zakon. Vsakih nekaj mesecev moraš leteti nazaj v Evropo in dobiti žig v svojem vizumu. Po nekaj vizumih sem se prijavila za zeleno karto in jo leta 2001 tudi dobila." Enako zgodbo je Melania ponovila v februarskem intervjuju za oddajo Morning Joe na mreži MSNBC.

Še danes bi lahko imela težave
Doslej je sicer veljalo, da je Melania v ZDA prišla z delovnim vizumom H-1B. To naj bi maja potrdila tudi Mickeyju Rapkinu, ki je z njo opravil intervju za revijo DuJour. A strokovnjaki opozarjajo, da se ti podatki ne ujemajo. Vizum H-1B je veljaven do tri leta in ga je mogoče podaljšati do šestih let, včasih celo dlje. Takšen vizum ne bi zahteval obnavljanja v Evropi. Opis Trumpove prej nakazuje, da je bila v ZDA na podlagi vizuma za začasne poslovne obiske (B-1) ali turističnega vizuma (B-2). Na ta način bi lahko ostala največ šest mesecev, vendar pa ta vizum ne dovoljuje zaposlovanja. Če bi nekdo v ZDA vstopil z enim izmed teh vizumov in z namenom delati, bi to lahko pomenilo prevaro, je za Politico opozoril pravnik Andrew Greenfield. Gre namreč za namerno nespoštovanje določil vizuma.

Strokovnjaki opozarjajo, da je kakršno koli laganje priseljenskim oblastem v preteklih letih lahko zanjo še danes velika pravna težava. Prevara pri pridobivanju vizuma bi lahko pod vprašaj postavila prošnjo Melanie za zeleno karto in poznejšo dodelitev državljanstva, opozarjajo pravniki. S tem bi lahko bil sporen njen pravni status, celo danes, čeprav je poročena z ameriškim državljanom.