ZDA so iz zapora že izpustile Madurovega zaupnika Alexa Saaba, ki je obtožen pranja denarja. V zameno bo Washington dobil nazaj deset v Venezueli zaprtih ameriških državljanov, Madurova vlada pa bo izpustila 20 političnih zapornikov in ZDA vrnila ubežnika Leonarda Francisa, ki je vpleten v enega največjih korupcijskih škandalov ameriške vojne mornarice.

"Deset ameriških državljanov, ki so bili pridržani v Venezueli, je bilo danes izpuščenih in prihajajo domov. Vesel sem, da je njihove preizkušnje končno konec," je sporočil predsednik ZDA Joe Biden, ki izpustitve Saaba ni omenil.

Dogovor o izmenjavi zapornikov je posledica ameriškega olajšanja naftnih sankcij proti Venezueli, potem ko se je Madurova vlada z opozicijo dogovorila o prihodnjih volitvah.

Maduro je kolumbijskemu državljanu Saabu dal venezuelsko državljanstvo in naziv veleposlanika. Leta 2020 so ga aretirali na Zelenortskih otokih in izročili ZDA, kjer je s poslovnim partnerjem Alvarom Pulidom obtožen vodenja omrežja, ki je služilo s pomočjo v hrani za obubožane Venezuelce.

Saab in Pulido naj bi na svoje račune v ZDA in drugje nakazala skupaj 350 milijonov dolarjev, ki sta jih po trditvah ZDA ukradla od pomoči v hrani. Maduro se je po aretaciji in izročitvi Saaba zelo razburil in prekinil pogajanja z opozicijo.

Leonard Francis, znan kot Debeli Leonard, je septembra lani pobegnil iz hišnega pripora v Kaliforniji v Venezuelo.

Leta 2015 je Američan malezijskega rodu priznal plačilo 500.000 dolarjev podkupnine ameriškim mornariškim častnikom, da vojaške ladje preusmerijo na servis v njegove ladjedelnice, kjer jim je mastno zaračunal in mornarico obral za 35 milijonov dolarjev.

Vlada predsednika Bidna se je pripravljena pogajati z Madurovo vlado, česar prejšnji predsednik Donald Trump ni počel, ampak je zaostril sankcije in si prizadeval za Madurovo odstranitev z oblasti. Maduro je pritiske vzdržal in se utrdil na oblasti tudi s pomočjo Kitajske, Rusije in Kube.

Na novinarsko vprašanje, ali je dobro, da se ameriška vlada pogaja z Madurovo, je Biden sinoči odgovoril pritrdilno. "Osvobajamo Američane, ljudi, ki so jih nezakonito pridržali, in z Venezuelo smo se dogovorili, da bo imela svobodne volitve. Doslej so se držali dogovorjenega. To je to," je dejal Biden.