Goste je v imenu veleposlanika Brenta Hartleyja nagovoril odpravnik poslov na veleposlaništvu David Burger. Foto: BoBo
Goste je v imenu veleposlanika Brenta Hartleyja nagovoril odpravnik poslov na veleposlaništvu David Burger. Foto: BoBo
Vsakoletna proslava ob ameriškem dnevu neodvisnosti je vedno dobro obiskan dogodek, za katerega je vabilo težko dobiti. Foto: BoBo
Mične hostese so skrbele, da so kozarci ostajali polni viskija. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Obvezen del proslave je mimohod ameriških marincev in 'akapela' odpeti himni obeh držav - Slovenije in ZDA. Foto: BoBo

Letos je bil dogodek še posebej težko pričakovan tudi zato, ker bi se moral na njem prvič javnosti predstaviti novo ustoličeni ameriški veleposlanik Brent R. Hartley, ki je na tem mestu februarja nasledil Josepha Mussomelija.

Žal je Hartley zaradi smrti v družini udeležbo v zadnjem hipu odpovedal, njegov govor pa je prebral odpravnik poslov na veleposlaništvu David Burger, a sporočilo je ostajalo isto - Slovenija in ZDA na obrambnem področju odlično sodelujejo, na trgovinskem pa za ameriški okus preslabo. Razlika v tonu nagovora med zdajšnjim in prejšnjim veleposlanikom je bila očitna.

Če je Mussomeli v svojih nagovorih ob 4. juliju Slovence pretežno - sicer humorno zapakirano - karal glede notranjih razprtij in okostij druge svetovne vojne, je Hartley v svojih besedah precej bolj tehničen. Da ne rečem suhoparno birokratski. Če je Mussomeli ob odhajanju priznal, da mu ni uspelo izpolniti poglavitnega cilja ZDA v Sloveniji - pripeljati več ameriških podjetij pod Alpe, pa Hartley precej resno in glasno razkrije agendo Washingtona.

"Na letni ravni trgovinska menjava med ZDA in Slovenijo znaša okoli milijardo evrov, kar pomeni, da smo za Slovenijo šele 15. največji trgovinski partner, in to pomeni komaj dva odstotka vseh trgovinskih menjav, ki jih ima Slovenija," opozarja.

Ključna je obramba
Ob tem Hartley ni pozabil poudariti tudi, kako pomembna je za ZDA njena naveza s Slovenijo glede obrambe in partnerstva v Natu. Pri tem je še enkrat poudaril to, kar je povedal že marca v intervjuju za MMC - da ZDA od Slovenije pričakujejo več vlaganj v obrambo.

"Smo člani Nata. Zavezništva, temelječega na drzni teoriji, da je združenje demokracij, ki so zavezane medsebojni obrambi, dobra osnova za zaveze in zavezništvo na pravi strani zgodovine. Nato je bil ves čas na nenehnih preizkušnjah; od hladne vojne in vojn na Balkanu, pa do Afganistana in do danes – ko se spoprijemamo z agresijo z Vzhoda in nestabilnostjo z Juga, ki preizkušata našo skupno vizijo Evrope. Evrope, ki je enotna, svobodna in mirna. S skupnim delom lahko presežemo in bomo presegli te izzive. Naše obrambno sodelovanje je izjemno. Pozdravljamo zadnje napovedi slovenske vlade, da bo Slovenija začela naslavljati cilje Nata glede sredstev, namenjenih za obrambo," je zapisal.

In še: "Da bi bila Slovenija močnejša in bolj pripravljena zaveznica Nata, smo od vaše neodvisnosti zagotovili skoraj 60 milijonov ameriških dolarjev za izobraževanje in opremo Slovenske vojske ter njenih pogumnih mož in žena, ki so častno služili v okvirih Nata, misij EU-ja in ZN-a v kriznih žariščih po svetu."

Ameriška pomoč
Hartleyjev govor je bil tako nedvomno manj kontroverzen od Mussomelijevih, ki je rad "špikal" in provociral s takimi udarnimi stavki, kot da je Slovenija svojo državo dobila prelahko, hkrati pa je bil ostrejši in neposrednejši, kaj točno ZDA pričakujejo od svoje evropske partnerice, ki ji je Hartley ob nedavnem dnevu državnosti "spodbudno" položil na srce: "Mi, Američani, vam želimo srečo - popolnosti ne bo nikoli."

Ob tem pa ni pozabil omeniti, da so ZDA "od slovenske neodvisnosti dalje in zaveze k skupnim vrednotam v Slovenijo veliko investirale". "Pomagali smo krepiti vaše institucije, ne samo na področju varnosti, temveč tudi na področjih civilne družbe, kulture, izobraževanja – na vseh področjih, ključnih za zgradnjo močne demokracije."

Hot dog in viski
Vse to seveda ublaženo ob prijetnih svingovskih ritmih Big Banda Grosuplje, ki je preigraval ameriške klasike, kot je Frank Sinatra, medtem ko so mojstri za žarom hiteli streči drugo vrsto ameriških klasik - hamburgerje, hot doge in popečene toaste s sirom. Letošnja domislica petične, pražnje opravljene goste malce spustiti k tlom, ko so se trudili čim elegantneje začiniti svoje burgerje z gorčico, kečapom in kumarično pomako, ki so jih v tistih orjaških, tako zelo ljudskih plastičnih dozah razpostavili po mizicah, je bila kar posrečena.

Za sprostitev Američani sicer znajo poskrbeti, saj so letos med obiskovalci, med katerimi smo med drugimi opazili Danila Türka, Senka Pličanića, Borisa Štefaneca, Antona Beblerja, Franceta Arharja, Mateja Tonina, Zorana Predina in Janeza Škrabca, natakarji raznašali vrečke ameriškega čipsa, hostese, ki bi s svojimi vročimi hlačkami morda bolj sodile v bokse tekme Nascar, pa so stregle jacka danielsa - v vseh različicah. Američani pač znajo popihati na slovensko dušo.