Palestinski predsednik Mahmud Abas in ameriški predsednik Barack Obama. Foto: EPA
Palestinski predsednik Mahmud Abas in ameriški predsednik Barack Obama. Foto: EPA
Izraelski čoln ob humanitarni ladji
Obama je dejal, da bi morali napad izraelske vojske na humanitarne aktiviste, ki so bili namenjeni v Gazo, videti kot priložnost. Foto: EPA
Obama sprejel Abasa

Izrael je odpravil prepoved dostave pijač z mehurčki, sokov, sadja, zelenjave, piškotov, slanih prigrizkov, marmelade, začimb in pene za britje. Še vedno pa velja prepoved dostave nujno potrebnega gradbenega materiala in industrijskega blaga. Izrael trenutno dopušča dostavo okoli 130 proizvodov v Gazo, pred zaostreno zaporo pa je bilo teh 4.000.

Judovska država je odločitev sprejela po hudih kritikah, ki jih je bila deležna po napadu izraelskih sil na ladje s pomočjo za Gazo pretekli teden, ko je umrlo devet propalestinskih aktivistov. V izraelski vojski so poudarili, da je bila odločitev o dostavi omenjenega blaga sprejeta že pred tedni in ni povezana z omenjenim incidentom. V nasprotju s tem so neimenovani izraelski viri nakazali, da je bila odločitev sprejeta s ciljem zmanjšati pritisk mednarodne skupnosti, ki od Izraela terja neodvisno preiskavo tragičnega incidenta.

Obama na srečanju z Abasom menil, da položaj v Gazi ni vzdržen
Po današnjem sestanku s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom v Beli hiši je ameriški predsednik Barack Obama dejal, da položaj na območju Gaze ni vzdržen. Izrael je ob tem pozval k novemu "konceptualnemu okviru" zapore tega območja, ki se mora osredotočati na orožje.

Ameriški predsednik je poudaril, da je treba zagotoviti varnost Izraelu, hkrati pa poskrbeti za humanitarne potrebe Palestincev v Gazi. Menil je, da bi morali tragedijo 31. maja spremeniti v priložnost, zato bodo ZDA Palestincem namenile 400 milijonov dolarjev pomoči za gradnjo stanovanj, šol in druge infrastrukture na Zahodnem bregu in v Gazi.

Obama želi viden napredek do konca leta
Bistveni napredek v posrednih mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci želi Barack Obama videti do konca leta. Poudaril je, da je sicer še veliko dela, vendar pa je edina dolgoročna rešitev težav ustanovitev palestinske države, ki bo obstajala ob varnem Izraelu. Abas se je Obami med drugim zahvalil za pozornost in odločnost v prizadevanjih za napredek mirovnega procesa.

Izrael je zaporo Gaze uvedel junija 2006, ko so palestinski borci v akciji čez mejo območja ugrabili izraelskega vojaka. Še zaostrili pa so jo leto dni pozneje, junija 2007, ko je po večdnevnem divjanju nasilja nadzor nad območjem prevzelo gibanje Hamas.

Obama sprejel Abasa