ZDA so Irak napadle leta 2003, danes pa imajo v državi okoli 5.200 vojakov. Foto: EPA
ZDA so Irak napadle leta 2003, danes pa imajo v državi okoli 5.200 vojakov. Foto: EPA

Ministrstvo je objavilo izjavo, v kateri na začetku sporoča, da so ZDA "pozitivna sila na Bližnjem vzhodu". Ameriška vojska naj bi bila v Iraku zaradi boja proti Islamski državi (IS) in zaščite Američanov, Iračanov in koalicijskih partnerjev. Ameriška prisotnost v Iraku naj bi bila ključna za poraz IS-ja, dodaja ameriško ministrstvo.

Na koncu sporočila, v katerem ZDA zavračajo iraški poziv k umiku njihovih enot, je tiskovna predstavnica ministrstva zapisala: "Želimo biti prijatelj in partner suverenega, bogatega in stabilnega Iraka". ZDA imajo v Iraku okoli 5.200 vojakov.

Iraški parlament je v nedeljo sprejel resolucijo s pozivom k umiku ameriških in drugih tujih enot iz Iraka, potem ko je Irak postal bojišče med ZDA in Iranom. ZDA so 3. januarja v Bagdadu ubile iranskega generala Kasema Solejmanija, Iran pa je v povračilnih napadih z raketami ciljal oporišči v Iraku, kjer so ameriške sile.

Premier Mahdi je dejal, da so ameriške sile, ki so ubile Solejmanija, v Irak vstopile oziroma uporabile njegov zračni prostor brez dovoljenja Bagdada.

Pompeo: Ostajamo v Iraku

Mahdi in ameriški zunanji minister Mike Pompeo sta govorila po telefonu v četrtek ponoči, ko mu je iraški premier dejal, da je to, kar počnejo, kršitev iraške suverenosti in varnostnega dogovora med državama.

Pompeo mu je odgovoril, da bo ameriška vojska ostala v Iraku in še naprej urila iraške enote ter se bojevala proti Islamski državi. Lahko pa se pogovarjajo o tem, kakšna bo prihodnja struktura ameriške prisotnosti.

Pompeov pomočnik David Schenker je izjavil, da ZDA ponujajo zmogljivosti, ki jih ne more noben drug zaveznik. "Če nas ne bi bilo v Iraku, potem si težko zamislim, da bi bila v Iraku koalicija," je dejal novinarjem med obiskom v Dubaju in spomnil, da so ZDA z zavezniki dale iraški vojski v zadnjih štirih letih 5,4 milijarde dolarjev pomoči.

IS: Solejmanijeva smrt je dejanje Boga

Islamska država je medtem v svojem spletnem mediju Al Naba sporočila, da je smrt poveljnika elitnih enot Iranske revolucionarne garde razveselila srca vernikov.

IS je sporočil, da je Solejmanijeva smrt dejanje Boga, ki koristi džihadistom. V izjavi skupina sicer ni omenila ZDA, ki so izvedle atentat.

V petek so po Iraku potekali protesti, na katerih je tisoče Iračanov zahtevalo umik tako ZDA kot tudi Irana.

Sorodna novica Ameriška oznaka iranske garde kot zagotovilo trajne sovražnosti med državama

ZDA hotele v Jemnu ubiti še enega iranskega poveljnika

Medtem ameriški mediji poročajo, da so ZDA na dan, ko so v Iraku izvedle atentat na Solejmanija, v Jemnu z zračnim napadom skušale ubiti še enega višjega iranskega poveljnika revolucionarne garde, Abdula Rezo Šahlaija, a jim to ni uspelo.

To so za ameriško tiskovno agencijo Associated Press dejali ameriški uslužbenci, ki so želeli ostati anonimni, o dogodku pa je prvi poročal Washington Post.

Ameriško finančno ministrstvo je za Šahlaija dejalo, da ima "dolgo zgodovino napadov na Američane in ameriške zaveznike po vsem svetu". Za podatke o njem je ponudilo 15 milijonov dolarjev nagrade, poroča Al Džazira.

ZDA Šahlaija obtožujejo koordiniranja neuspešnih načrtov za atentat na savdskega veleposlanika v ZDA leta 2011.

Namera ubiti še enega iranskega poveljnika v regiji kaže, da je bil atentat Solejmanija del širše ameriške operacije, katere cilj bi lahko bil obglaviti vodstvo iranske revolucionarne garde, ne pa preprečiti napade, kot trdi Washington.

Pompeo je sicer v četrtek za ameriško televizijo Fox News priznal, da niso vedeli, kje ali kdaj naj bi prišlo do domnevnih novih iranskih napadov, ki so jih ZDA navajale kot razlog za atentat na Solejmanija.