Zelenski skuša zahodne države prepričati, da še naprej omogočajo vojaško podporo Ukrajini v vojni proti Rusiji. Foto: Reuters
Zelenski skuša zahodne države prepričati, da še naprej omogočajo vojaško podporo Ukrajini v vojni proti Rusiji. Foto: Reuters

V nagovoru udeležencem Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu je Zelenski dejal, da oklevanje Zahoda pri podpori Kijevu in strahovi pred stopnjevanjem vojne z Rusijo kradejo čas in bodo le podaljšali spopade za več let.

"Putin pravzaprav uteleša vojno ... Ne bo se spremenil ... Mi se moramo spremeniti. Vsi se moramo toliko spremeniti, da norost, ki prebiva v glavi tega človeka ali v glavi katerega koli drugega agresorja, ne bo prevladala," je zatrdil Zelenski in povedal, da nasprotuje zamrznitvi spora skoraj dve leti po začetku vojne.

"Putin je plenilec, ki ni zadovoljen z zamrznjenimi izdelki," je skušal biti slikovit Zelenski v času, ko ukrajinske sile po lanski neuspešni protiofenzivi zavzemajo obrambno držo in utrjujejo svoje položaje na vzhodu ter jugu države.

Ukrajinskim silam po prekinitvi ameriške in evropske pomoči primanjkuje topovskih izstrelkov. Foto: Reuters
Ukrajinskim silam po prekinitvi ameriške in evropske pomoči primanjkuje topovskih izstrelkov. Foto: Reuters

Kijev je osredotočen, da si zagotovi pomoč Zahoda, saj je v ZDA obsežen sveženj vojaške pomoči obstal v kongresu, medtem ko v Evropski uniji pomoč ustavlja Madžarska.

"Ukrajina si mora zagotoviti zračno prevlado. To nam bo omogočilo napredek na terenu," je še dodal Zelenski.

Von der Leyen za stabilno financiranje

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Davosu pozvala k stabilnemu financiranju in obljubila nadaljnjo podporo Ukrajini.

"Ukrajinci v letu 2024 in tudi v prihodnje potrebujejo predvidljivo financiranje. Potrebujejo zadostno in trajno oskrbo z orožjem za obrambo svoje države in vnovično pridobitev lastnega ozemlja," je Ursula von der Leyen dejala v nagovoru.

Voditelji članic EU-ja bodo 1. februarja na izrednem vrhu skušali odpraviti blokado Madžarske in zagotoviti 50 milijard evrov finančne pomoči Ukrajini v naslednjih štirih letih. Medtem se tudi vlada v ZDA, ki je sicer odločna podpornica Ukrajine, v kongresu trudi odobriti 60 milijard dolarjev vreden paket pomoči.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je ob robu srečanja WEF v Davosu sestal z Zelenskim in mu kljub zastoju zaradi nasprotovanja republikancev v kongresu obljubil, da bo Washington zagotovil dodatno finančno podporo Ukrajini.

Pogled na od spopadov uničeni Bahmut, ki so ga lani zavzele ruske sile. Foto: Reuters
Pogled na od spopadov uničeni Bahmut, ki so ga lani zavzele ruske sile. Foto: Reuters

"Odločeni smo, da bomo še naprej podpirali Ukrajino, in pri tem tesno sodelujemo s kongresom. Vem, da bodo enako storili tudi naši evropski kolegi," je dejal. Zelenski se je Blinknu zahvalil za pomoč ameriške vlade, ki je Ukrajini od začetka vojne februarja 2022 zagotovila za 44 milijard dolarjev vojaške pomoči.

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki se je srečal z Zelenskim, računa na nadaljnjo podporo članic Nata Ukrajini. "Pomoč Ukrajini je naložba v našo lastno varnost. Ukrajini moramo stati ob strani in na neki točki bo Rusija razumela, da plačuje previsoko ceno, in bo privolila v pravičen in trajen mir," je dodal.

Zelenski je na srečanju s prvim možem Nata ponovil namero Ukrajine za pridružitev zavezništvu in mu poročal o stanju na fronti. Dejal je, da letos od zveze Nato pričakuje odločitve, ki bodo njegovo državo približale pridružitvi zavezništvu, in poudaril pomen krepitve ukrajinskih sistemov zračne obrambe zaradi nedavnega okrepljenega ruskega obstreljevanja ukrajinskih mest.

Orban popušča glede Ukrajine

Madžarska je pripravljena prispevati svoj delež k novemu svežnju pomoči Ukrajini pod pogojem, da bo pomoč namenjena zunaj proračuna EU-ja, je sporočil madžarski premier Viktor Orban, ki je prepričan, da bi zagotavljanje 50 milijard evrov pomoči Ukrajini iz proračuna EU-ja, kar je Budimpešta decembra onemogočila, kršilo nacionalne interese članic.

"Madžarska je pripravljena podpreti Ukrajino. To bo storila iz lastnega proračuna. Ne želimo si, da bi posojila najemala z drugimi, in ne želimo, da bi bilo to vprašanje vključeno v proračun EU-ja. Če želimo pomagati Ukrajini, moramo to storiti brez škode za proračun EU-ja," je na skupni novinarski konferenci v Budimpešti s slovaškim kolegom Robertom Ficom izjavil Orban.

Ob tem je poudaril, da zagotavljanje 50 milijard evrov pomoči iz proračuna EU-ja za Ukrajino za prihodnja štiri leta pomeni tako kršitev upravljanja s proračunom Unije kot nacionalnih interesov članic.

Orban je na decembrskem vrhu EU-ja onemogočil revizijo večletnega finančnega okvirja EU-ja in s tem tudi makrofinančno pomoč Kijevu v višini 50 milijard evrov. Voditelji članic bodo tako skušali dogovor doseči na izrednem vrhu 1. februarja.

Fico je predlog Madžarske o zagotavljanju pomoči zunaj proračuna označil za racionalen in smiseln. "Če želi vseh 27 držav EU-ja odobriti revizijo proračuna in se dogovoriti o pomoči Ukrajini, je treba Madžarski prisluhniti, se z njo pogajati in najti skupno rešitev," je dodal.
Prav tako je poudaril, da Slovaška ne bo podprla morebitnega omejevanja glasovalnih pravic Madžarske v EU-ju, katerih cilj je po njegovem mnenju kaznovati države, ki se borijo za suverenost in neodvisnost.

Razprava o tem vprašanju je znova oživela s peticijo, ki jo je podpisalo več kot 120 evroposlancev in v kateri pozivajo k zaostritvi postopka proti Madžarski po 7. členu Pogodbe o EU-ja, ki lahko pripelje tudi do zamrznitve glasovalnih pravic.