Foto: Reuters
Foto: Reuters

Michelle O'Neill, sicer podpredsednica stranke Sinn Fein, se je, kot poroča BBC, v uvodnem nagovoru zavezala, da bo sodelovala z vsemi člani skupščine in da morajo člani parlamenta "ustvariti upanje in priložnost". "To je parlament za vse," je dejala in poudarila, da je irska republikanka, ter obljubila sodelovanje s predstavniki britanske ali unionistične tradicije.

"Vsem vam, ki ste Britanci, unionisti: vaša nacionalna identiteta, kultura in tradicija so zame pomembne. Preteklosti ni mogoče spremeniti ali razveljaviti. Toda kar lahko storimo, je, da zgradimo boljšo prihodnost," je še dejala v nagovoru.

O'Neill bo vladala skupaj z največjo protestantsko stranko, Demokratsko unionistično stranko (DUP), ki se zavzema za politično unijo z Veliko Britanijo. Za namestnico premierke je bila izvoljena Emma Little-Pengelly (DUP).

Tokratno zasedanje parlamenta v Belfastu je bilo prvo po dveh letih, potem ko so politične stranke v sredo dosegle nov dogovor o vladi. Dogovor so onemogočali severnoirski unionisti, dokler ni bil sklenjen nov sporazum o trgovini z Irsko.

V skladu z Velikonočnim sporazumom, ki je leta 1998 končal desetletja prelivanja krvi med protestantskimi unionisti in katoliškimi republikanci, morata vlado sestaviti najmočnejši stranki obeh taborov. Pri tem stranka z največ glasovi postavi premierja, druga pa njegovega enakopravnega namestnika.

Oblikovanje deljene izvršne oblasti v Belfastu so doslej zavirali unionisti, kar so upravičevali z nezadovoljstvom zaradi severnoirskega protokola, ki ureja trgovinske odnose Severne Irske z Veliko Britanijo in EU-jem po brexitu. Nekateri predstavniki DUP-a so trdili, da windsorski okvir, s katerim sta London in Bruselj prilagodila določena pravila v okviru protokola, nezadostno varuje status Severne Irske znotraj Združenega kraljestva.