Predstavniki ZDA in Irana so se srečali v Zeleni coni v Bagdadu, pogovori pa so po besedah sodelujočih potekali v prijateljskem vzdušju. Foto: Reuters
Predstavniki ZDA in Irana so se srečali v Zeleni coni v Bagdadu, pogovori pa so po besedah sodelujočih potekali v prijateljskem vzdušju. Foto: Reuters
Iranski študenti proti ZDA
Iranci niso najbolj navdušeni nad ZDA - na sliki februarski študentski protiameriški protesti. Foto: EPA
Pogovori med ZDA in Iranom

Ameriški veleposlanik v Bagdadu Ryan Cocker je povedal, da so se po štirih urah pogovorov dogovorili, da morajo zajeziti nasilje v Iraku in doseči stabilnost v regiji. Od Irana so zahtevali pomoč pri vojaških operacijah v Iraku, Teheranu pa so dali tudi jasno vedeti, da mora spremeniti svoje obnašanje in prenehati obtoževati, financirati in uriti skrajneže.

Cocker je iranskega veleposlanika v Iraku Hasana Kazemija pozval, naj ustavi oboroževanje upornikov v Iraku, a je Kazemi zavrnil vse tovrstne obtožbe in dejal, da Iran z iraškimi uporniki nima nobenih stikov. Je pa Kazemi povedal, da je Iran izrazil pripravljenost ponuditi pomoč iraški vojski z usposabljanjem in preskrbo z orožjem.

Drugo srečanje pod vprašajem
Cocker je povedal še, da je iranska stran predlagala tudi drugo srečanje in oblikovanje "mehanizma trojne varnosti", ki bi ga sestavljali ZDA, Iran in Irak. Ameriška stran je obljubila, da bo predlagano preučila in iranski strani sporočila odgovor, a so poudarili, da namen tokratnega srečanja ni bil dogovor o vnovičnem srečanju.

Iranski jedrski program nedovoljena tema
Že pred srečanjem v rezidenci iraškega premiera Nurija Al Malikija, ki so se jih udeležili tudi predstavniki iraških oblasti, sta si Teheran in Washington zadala skromne cilje pogovorov, ki sta jih omejila na razpravo o načinih zajezitve nasilja v Iraku. Govora o spornem iranskem jedrskem programu torej ni bilo na programu, niti ga ni bilo za pričakovati.

Iran obtožuje ZDA, ZDA pa Iran
Iran zagovarja umik ameriških sil iz Iraka, češ da je to prvi pogoj za vzpostavitev varnosti v državi, ZDA pa po drugi strani Teheran obtožujejo podpore skrajnim šiitskim skupinam, s čimer prispevajo k nestabilnosti Iraka.

Prvo resno srečanje po prekinitvi dilpomatskih odnosov
Šlo je za prvo srečanje med sprtima državama po letu 1979, ko sta državi prekinili diplomatske odnose. V začetku maja se je ameriška državna sekretarka Condoleeza Rice sicer na kratko sešla z iranskim zunanjim ministrom Manušerjem Motakijem, a v okviru konference o Iraku v egiptovskem Šarm El Šejku.

Motaki je medtem že v soboto izjavil, da je tudi v interesu Irana, da pogovori uspejo, toda pri tem je opozoril, da bi ZDA morale spremeniti politiko do Iraka, če želijo tovrstna pogajanja nadaljevati. Irance je zmotilo tudi nedavno odkritje vohunskih mrež, s katerimi upravljajo ZDA in njihovi zavezniki, ki sodelujejo pri okupaciji Iraka.

K. S./B. T.

Pogovori med ZDA in Iranom