Prekinitev ognja je bila razširjena tudi na Alep, vendar ne velja tudi za džihadistične skupine. Južno od mesta tako potekajo srditi spopadi med vladnimi silami in džihadisti, povezanimi z Al Kaido. Foto: Reuters
Prekinitev ognja je bila razširjena tudi na Alep, vendar ne velja tudi za džihadistične skupine. Južno od mesta tako potekajo srditi spopadi med vladnimi silami in džihadisti, povezanimi z Al Kaido. Foto: Reuters
false
V ZN-u opozarjajo, da bi šlo lahko v napadu na taborišče v Idlibu za vojni zločin. Foto: EPA

V četrtkovem napadu na taborišče v mestu Sarmada, ki je pod nadzorom uporniških sil, je po navedbah dobro obveščenih sirskih virov umrlo 28 ljudi, od tega sedem otrok. Več deset ljudi je bilo huje ranjenih. Kot je opozoril namestnik koordinatorja ZN-a za nujno pomoč Stephen O'Brien, je šlo, če je bilo taborišče tarča namernega napada, za vojni zločin. O'Brien je ob tem zahteval neodvisno preiskavo.

"Tovrstni nenehni spopadi in letalski napadi pomenijo, da neoboroženi, zlasti otroci in ženske, pa tudi moški, nimajo nobenega kraja, kamor se lahko zatečejo," je dejal O'Brien.

O'Brien je še dejal, da je bilo po njihovih podatkih ubitih najmanj 30 ljudi, 80 pa ranjenih. Kdo naj bi bil odgovoren za ta napad, pa za zdaj še ni jasno, je dodal.

Vladna vojska: Nismo bili mi
Sirska vojska je že zanikala kakršnokoli vpletenost v napad. "Informacije nekaterih medijev, da so sirske letalske sile napadle begunsko taborišče v provinci Idlib, niso resnične," so sporočili iz sirske vojske in hkrati uporniške sile obtožili napada na civiliste.

Spopadi med vojsko in Fronto al Nusro
Medtem v okolici Alepa na severu države potekajo srditi boji. Sirska vojska se južno od Alepa bori proti džihadistom, v zadnjih 24 urah pa je bilo ubitih najmanj 70 ljudi. V Alepu sicer velja prekinitev ognja, a le med vladnimi silami in uporniki, ne nanaša pa se na džihadistične in teroristične skupine.

AFP poroča, da je skupina Fronta al Nusra, povezana z Al Kaido, skupaj z zavezniki zavzela okolico kraja Kan Tuman kakih 10 kilometrov južno od Alepa. Med 70 smrtnimi žrtvami jih je bilo po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu 43 na strani al Nusre, 30 pa med vladnimi borci.

Režim v Damasku je sicer Kan Tuman zavzel decembra, džihadisti pa so vladne sile zdaj očitno znova pregnali z območja. Od začetka vojne v Siriji pred petimi leti je bilo po podatkih ZN-a ubitih že okoli 400.000 ljudi, milijoni pa so morali zapustiti svoje domove.