Zlorabe v jezuitskih šolah so se dogajale med letoma 1940 in 1990. (Slika je simbolična) Foto: EPA
Zlorabe v jezuitskih šolah so se dogajale med letoma 1940 in 1990. (Slika je simbolična) Foto: EPA

Med žrtvami, ki jih je bilo približno 500, so bili predvsem Indijanci in Aleuti z Aljaske. Kot nekdanje šolarje v jezuitskih šolah v odročnih krajih in indijanskih rezervatih v zveznih državah Oregon, Washington, Aljaska, Idaho in Montana na severozahodu ZDA so jih duhovniki zlorabljali med letoma 1940 in 1990. Zlorabe so se začele, ko so bili otroci stari šest ali sedem let, večina zlorabljenih otrok pa naj bi bila stara od devet do 14 let.

"To je dan obračuna in pravice," je povedala Clarita Vargas, ki je bila s svojima dvema sestrama žrtev zlorabe jezuitskega duhovnika v šoli v zvezni državi Washington. "Moja duša je bila zdrobljena. Dobili smo vsaj delno zadoščenje," je še dodala.

Cerkev se bo tudi pisno opravičila
Gre za eno največjih poravnav Rimskokatoliške cerkve z žrtvami pedofilskih duhovnikov, tokratna poravnava med jezuiti in žrtvami pa predvideva tudi pisno opravičilo žrtvam in objavo vseh dokumentov, ki se nanašajo na zlorabe, vključno z zdravniškimi spričevali. Jezuiti so se pritožili, da jih bo poravnava pripeljala do bankrota.

Zlorabe naj bi se dogajale še danes
Odvetnik John Manley, ki predstavlja nekaj žrtev zlorab, je dejal, da dokazi kažejo, da so jezuiti v svoje šole v odročnih krajih in indijanskih rezervatih zavestno nastavljali duhovnike, ki so že imeli probleme z zlorabami. Ob tem je izrazil tudi prepričanje, da se zlorabe dogajajo še danes in da jih mnoge žrtve niso prijavile.

"Nobena vsota denarja ne more vrniti izgubljenega otroštva, uničene kulture in zdrobljene vere," pa je povedal drugi odvetnik, ki je zastopal 90 žrtev, Blaine Tamaki.