Navijač Gane se je takole veselil zmage ganske reprezentance nad ZDA v osmini finala. Foto: EPA
Navijač Gane se je takole veselil zmage ganske reprezentance nad ZDA v osmini finala. Foto: EPA
Brez nogometa ne gre niti na ganskih plažah. Foto: EPA
Bučno slavje je odmevalo tudi na ulicah ganske prestolnice Akre. Foto: EPA

24-milijonska Gana, ki že nekaj časa velja za eno najboljših nogometnih ekip na črni celini, se zdaj ponaša še z naslovom tretje afriške reprezentance, ki se je uvrstila v četrtfinale svetovnega prvenstva v nogometu. Kamerunu je to uspelo leta 1990, Senegalu pa leta 2002. Število navijačev: skoraj milijarda!

V rubriki Zemljebrc smo predstavili že veliko držav udeleženk svetovnega nogometnega prvenstva.

Drevi, ko se bodo Ganci pomerili z Urugvajci, pa bo za morebitno prvo afriško uvrstitev v polfinale stiskala pesti in v vuvuzele pihala vsa Afrika. Tekma med Gano in Urugvajem bo na sporedu ob 20.30. Seveda si jo boste v neposrednem prenosu lahko ogledali na 2. programu TV Slovenija in na MMC TV.

Kratka zgodovina Gane
Gana meji na Slonokoščeno obalo na zahodu, Burkino Faso na jugu, Togo na vzhodu, na jugu pa jo omejuje morje - Gvinejski zaliv. Beseda Gana pomeni "kralj bojevnik" in izvira iz obdobja kraljevine Gane. Pred angleško kolonizacijo so na območju Gane vladala različna kraljestva, prek Portugalske so v 15. stoletju vzpostavili trgovino z evropskimi državami, Britanci pa so državo zavzeli leta 1874 in jo poimenovali Zlata obala. Država je kot prva v podsaharski Afriki neodvisnost dosegla leta 1957, ime Gana pa so si nadeli po starodavnem kraljestvu Gane, ki se je raztezalo po Zahodni Afriki. Gana je drugi največji svetovni proizvajalec kakava in dom jezera Volta, največjega umetnega jezera na svetu po površini.

Kaj pa morate vedeti o ganski nogometni reprezentanci?
10. Njihov vzdevek je črne zvezde, izhaja pa iz njihove zastave - simbola afriške osvoboditve izpod britanskega kolonialističnega jarma leta 1957.
9. Gansko ekipo zaradi kakovostne igre včasih imenujejo kar "afriška Brazilija". Brazilcev Gancem za zdaj še ni uspelo premagati (če ne štejemo tekem na svetovnem prvenstvu za igralce do 20 let).
8. Ganci so na SP-ju prvič nastopili leta 2006, kjer se jim je že uspelo uvrstiti v osmino finala. Po porazu z Italijo so v skupinskem delu tekmovanja premagali Češko in ZDA, a so se v osmini finala srečali z Brazilijo, ki jih je premagala s tri proti nič.
7. Ganski selektor je Srb Milovan Rajevac, ki je predtem bdel le nad srbskimi nogometnimi ekipami.
6. Gana je najvišjo zmago dosegla leta 1965, ko so njihovi nogometaši z že kar pretresljivim rezultatom 13 proti nič premagali Kenijce.
5. Ganski narodni junak Abedi Ayew, znan tudi pod vzdevkom Pele (le od kod navdih?), je dosegel največ reprezentančnih zadetkov - 33. Za gansko reprezentanco je igral med letoma 1982 in 1988, danes pa je predsednik ganskega nogometnega kluba Nania.
4. Gana je imela od leta 2000 že 14 različnih selektorjev: pred zdajšnjim selektorjem, ki prihaja iz Srbije, se je v tej vlogi preizkusilo šest Gancev, trije Srbi, en Nemec, en Francoz, en Portugalec in en Italijan.
3. Gana je bila pred začetkom SP-ja 38. na Fifini lestvici, kar je bil precejšen padec s 14. mesta v letu 2008. A očitno jim je vzdušje na domači celini pisano na kožo in na SP-ju so se že uvrstili med osem najboljših ekip na svetu.
2. Ganci so očitno "nori" na vesolje. Njihovi reprezentanti so črne zvezde, olimpijci črni meteorji, igralci do 20 let črni sateliti, igralci do 17 let pa črne zvezdice.
1. Gana je doslej štirikrat dobila afriško nogometno prvenstvo.