V tanzanitu se intezivno prelivata modra in vijoličasta barva. Primerek na sliki je bil prodan za 180 tisoč evrov. Foto: EPA
V tanzanitu se intezivno prelivata modra in vijoličasta barva. Primerek na sliki je bil prodan za 180 tisoč evrov. Foto: EPA
Sneg na Kilimandžaru (Svetleči gori), ki zaradi podnebnih sprememb počasi izgineva. Foto: EPA

V bližini tanzanijskega mesta so leta 1967 odkrili nov izredno redek dragoceni kamen, ki so ga po državi odkritja poimenovali tanzanit. Po tamkajšnji legendi je masajski pastir odkril žlahtni kamen po koncu požara, ki ga je med nevihto zanetila strela.

Edino nahajališče tanzanita na svetu je v 4-kilometrskem pasu ob vznožju Kilimandžara, po mnenju geologov je tisočkrat redkejši kot diamant. Lastnik rudnika TanzaniteOne Ltd. je oznanil, da je življenjska doba rudnika C-block samo še deset ali največ 15 let, kar samo povečuje dragocenost dragulja.

Dober nakup
Tanzanit se oglašuje kot kamen rojstva, ki pa pravo vrednost dobi šele po termični obdelavi, po kateri postanejo barvni odtenki še bolj izraziti. Letna vrednost kamnine ob izkopu je 20 milijona dolarjev, po obdelavi in razrezu znaša vrednost tanzanita v prodaji na drobno kar pol milijarde ameriških zelencev. Ob predvidevanju, da bo nahajališče kmalu izčrpano, postaja nakup tanzanijskega dragulja dobra naložba.

Deloma tudi slovenski biser
Ob tem proizvajalci sintetičnih draguljev niso stali ob strani in so izdelali nadomestek, poimenovan tanzanique, ki se na prvi pogled seveda ne loči od "izvirnika", vendar sodi umetni dragulj v skupino fosteritov, pravi pa k zoisitom (poimenovaih po Žigi Zoisu), kar se da dokaj zlahka odkriti pod mikroskopom.