Oman ponuja čudovite, kilometre in kilometre dolge peščene plaže. Foto: EPA
Oman ponuja čudovite, kilometre in kilometre dolge peščene plaže. Foto: EPA
K pestri kulinarični ponudbi so prispevali številni trgovci in popotniki, ki so z ladjami potovali med Indijo in Evropo. Foto: EPA
Sultan prebiva v palači, ki so jo pred stoletji zgradili portugalski kolonizatorji. Foto: EPA

Sultanat Oman leži na Arabskem polotoku in meji na Savdsko Arabijo, Združene arabske emirate in Jemen. S približno 309.500 kvadratnimi kilometri je okoli 15-krat večji od Slovenije, v njem pa prebiva zgolj 3,2 milijona prebivalcev. Del države je tudi enklava Madha, ki je "ujeta" v ozemlje Združenih arabskih emiratov.

Polovica prebivalcev živi v prestolnici, Muskatu. V Omanu je sicer tudi 600.000 tujih delavcev, večinoma iz sosednjih arabskih držav ter Indije in Pakistana, ki jih je premamila visoka življenjska raven v državi.

Vsa oblast v rokah sultana
V Omanu vse vzvode oblasti drži v rokah med prebivalstvom priljubljeni sultan Kabus bin Said Al Said, ki je v začetku 70. let prejšnjega stoletja s prestola vrgel lastnega očeta in se nato sam zavihtel na oblast. Država se lahko pohvali z uspešnim gospodarstvom in visokim bruto družbenim dohodkom na prebivalca, saj znaša več kot 14.000 dolarjev na prebivalca. Večino bogastva zagotavlja, tako kot drugje na Arabskem polotoku, nafta.

Med letoma 1508 in 1648 je bila država v rokah Portugalcev, ki so jih pregnali Turki. Leta 1741 je nad državo zavladalo eno izmed jemenskih plemen, iz katerega izhajajo tudi predniki zdajšnjega sultana.

Kilometri in kilometri plaž obetajo svetlo turistično prihodnost
Vodstvo sultanata se zaveda privlačnih znamenitosti, ki jih je Oman sposoben ponuditi zahodnim turistom, zato si v zadnjih letih intenzivno prizadevajo za povečanje turističnega obiska. Povečini puščavska država na jugovzhodu Arabskega polotoka ponuja številne plaže ob Arabskem morju na jugu in vzhodu ter ob Omanskem zalivu na severu, ki jim poznavalci turizma napovedujejo svetlo prihodnost.

Poleg plaž pa Oman turistom ponuja pristne izkušnje s puščavo, oglede suhih rečnih strug - vadijev ter taborjenje v gorah, ki se strmo spuščajo proti Arabskemu morju.

Kljub vsemu pa ima Oman razmeroma slabo razvito turistično infrastrukturo, predvsem za tiste s plitkimi žepi, saj državo za zdaj obiskujejo predvsem bogatejši gostje, ki prebivajo v luksuznih letoviščih ob obali.