Že na prvi dan ponovnega odprtja se je na plaže Boracaya usulo veliko turistov. Foto: AP
Že na prvi dan ponovnega odprtja se je na plaže Boracaya usulo veliko turistov. Foto: AP
Boracay velja za otok z enimi najlepših plaž. Foto: Reuters
Stanje na otoku je bilo pred zaprtjem aprila letos res porazno. Foto: AP
V teh šestih mesecih so porušili številne črne gradnje. Foto: AP

Otok so za vse obiskovalce zaprli aprila, potem ko ga je filipinski predsednik Rodrigo Duterte označil za "greznico", onesnaženo s kanalizacijo, speljano iz hotelov in restavracij naravnost v morje.

A Boracay se zdaj odpira z novimi, strogimi pravili, ki med drugim obiskovalcem prepovedujejo popivanje na plaži in omejujejo število turistov in hotelov. Po novem režimu so z obale pregnali maserke, prodajalce in celo umetnike, ki gradijo slovite gradove iz mivke, po katerih je otok znan. Na plaži je zdaj tudi prepovedano postavljati kurišča.

V okviru korenite prenove otoka so številne na črno zgrajene stavbe porušili, trgovine in lokale pa umaknili nekaj deset metrov nazaj, da so ustvarili 30-metrsko tamponsko območje med nabrežjem in pozidanim območjem.

Prepoved vodnih športov
Prepovedali so tudi vse vodne športe, vključno s potapljanjem, vodnimi skuterji in deskanjem z zmajem – vsaj dokler potapljači in morski biologi ne izvedejo ocene stanja.

V skladu z Dutertejevimi željami so za stalno zaprli tudi vse tri otoške igralnice.

Leta čezmernega razvoja so majcenemu otočku, ki je pred zaprtjem privabljal po dva milijona turistov letno, povzročila veliko škodo in onesnaženje. Bo v drugo kaj bolje?

Michael A Martillano, predsednik otoške potapljaške zveze, ki sodeluje pri oceni stanja ta teden, je za Guardian povedal, da se je kakovost vode, koral in morskega življa v zadnje pol leta "res izboljšala". Je pa ob tem priznal, da bodo nove omejitve, še posebej tiste glede zabav, "velika prilagoditev za vse nas".

Konec zabav na plaži
Na plaži je tako zdaj prepovedano tako kajenje kot pitje, prav tako so stvar preteklosti postale ogromne večdnevne zabave na plaži, imenovane "LaBoracay", ki za 1. maj običajno privabijo več 10.000 turistov.

"Boracay je slovel kot ena najboljših destinacij med sproščenimi otoki, kjer si se lahko zabaval, kadar koli si hotel, pogosto na plaži, a zdaj se to ne bo več dogajalo na tak način," razlaga Martillano. "Še vedno bo zabavno, a stare navade, da si počel, kar koli si hotel, 'žural', kadar koli si hotel, to bo največja sprememba in verjetno bodo nekateri to težko sprejeli."

Za Martillana je še posebej frustrirajoča začasna prepoved vodnih športov, a je glede prihodnosti otoka optimističen. "Zdaj bo to drugačna mentaliteta za vse, ki bodo prišli na Boracay, ne glede na to, ali si turist, domačin ali delavec na otoku. Imejte se lepo, a tudi skrbite za naravo."

Prišli – in pustili kupe smeti
Boracay, ki ga turistične revije in portali redno uvrščajo med otoke z najlepšimi plažami, meri komaj tisoč hektarov, na višku sezone pa se nadenj zgrne do 40.000 turistov, ki porabijo letno milijardo dolarjev na otoku, a tudi pustijo za seboj kupe in kupe smeti in preobremenjen kanalizacijski sistem.

Po novih pravilih bodo na otok spustili le 19.200 turistov naenkrat, oblasti pa bodo skušale to nadzirati z omejitvijo hotelskih sob. Skoraj 400 hotelov in restavracij, ki so kršili tamkajšnje okoljevarstvene zakone, je že moralo zapreti svoja vrata, natančna navodila o tem, koliko potnikov lahko prevozijo na otok, pa imajo tudi trajekti in letala.

Ministrica za turizem Bernadette Romulo-Puyat pravi, da upa, da bo novi Boracay začetek "kulture trajnostnega turizma" na Filipinih in da bodo otoku sledile še druge turistične destinacije na tem azijskem otočju.