Pogled iz Aiguille de Midija na Mont Blanc. Foto: RTV SLO/N.G.
Pogled iz Aiguille de Midija na Mont Blanc. Foto: RTV SLO/N.G.

Na stopnicah sedi mlad fant, ki se drži za glavo, okrog njega pa stoji več ljudi. Fantu je slabo kot tudi marsikomu, ki se z gondolo pripelje na 3842 metrov nadmorske višine
To je višina gore Aiguille de Midi nad Chamonixem v neposredni bližini najvišje gore Alp - Mont Blanca (4810 m).

Gondola na Aiguille de Midi pelje iz Chamonixa do prve postaje na 2317 metrih. Tam ljudje prestopijo in se z drugo gondolo odpeljejo na 3778 metrov, potem pa z dvigalom na vrh Aiguille de Midija.

Tako lahko s francoske strani pridemo na to goro, druga povezava pa vodi iz Italije, in sicer iz Courmayera na začetku doline Aosta. To je tudi razlog, zakaj na vrhu tritisočaka vidiš ljudi s potovalnimi kovčki, ki so se odločili, da bodo za pot iz Italije v Francijo (ali obratno) ubrali nekoliko drugačno pot.

Vendar se ta pot obrestuje zaradi čudovitega pogleda na francoske, italijanske in švicarske gore ter pogleda v dolino na Chamonix vse do Ženeve. Prav tako lahko obiskovalec opazuje alpiniste, ki se po narejenih gazeh v visokem snegu prebijajo na najmogočnejšo goro Alp in zahodne Evrope sploh - Mont Blanc, ki je tako blizu, da si človek zaželi, da bi se kar sam povzpel nanj.

Chamonix
"Bela gora" se dviguje nad Chamonixom. To alpsko mesto, ki je gostilo prve zimske olimpijske igre leta 1924, je priljubljeno turistično središče, privlačno tako pozimi kot poleti, in to že več kot 250 let. Mesto v ledeniški dolini in svoji okolici ponuja možnost za smučanje, pohodništvo, alpinizem, kolesarjenje, rafting, razvit je tudi zdraviliški turizem.

Priljubljen je tudi ogled velikega ledenika, kamor se obiskovalci odpeljejo s posebnim vlakom, a se Mer de Glace (Morje ledu), podobno kot drugi ledeniki, topi.

Predor Mont Blanc
Turisti, ki so iz Italije pripotovali v Francijo čez Aiguille de Midi, so se izognili vožnji skozi predor pod Mont Blancom, ki je dolg 11.600 metrov. Pred leti je bil predor nekaj časa zaprt zaradi prometne nesreče, ki se je zgodila v predoru. Danes je varnost v predoru poostrena. Določene so največja in najmanjša dovoljena hitrost, varnostna razdalja, tovornjake z vnetljivimi snovmi pa spremljajo varnostni avtomobili.

Nejc Gole

Tale azijski turist se po francoskem alpskem biseru sprehaja kar s švicarsko zastavo. Foto: RTV SLO/N.G.
Mont Blanc in okoliške gore so priljubljena točka alpinistov. Foto: RTV SLO/N.G.
Savojske Alpe v okolici Chamonixa imajo veliko čudovitih gora. Foto: RTV SLO/N.G.
Pogled s postaje na 2317 metrih na Aiguille de Midi. Foto: RTV SLO/N.G.
Po ulicah Chamonixa se sprehaja veliko turistov. Foto: RTV SLO/N.G.
Francoski parki, balkoni in okna so polna rož. Ta park je v kraju v bližini Chamonixa - Sallanchesu. Foto: RTV SLO/N.G.