Bi šli na oddih na tak otok? Foto:
Bi šli na oddih na tak otok? Foto:
Tilos je eden od grških biserov.
Amorgos je še eden v vrsti zelo hribovitih otokov.
Prekrasen prizor s Folegandrosa, kajne?
Ponza je popolno nasprotje turističnemu Riminiju.
Pantelleria je kot nalašč za počitek in poležavanje.
Verjetno ni veliko Slovencev, ki se lahko pohvalijo, da so dopustovali na turškem otoku Sovalye.
Comino je eden od manj znanih malteških otokov.
Lopud je skrit mnogim radovednim očem.

Ne? Z malo domišljije, brskanja po internetu in s pomočjo tega članka boste mnenje kmalu spremenili. Tudi blizu nas so se namreč ohranili otočki, na katerih boste namesto v družbi množice turistov uživali le v tišini, šumenju morja in kramljanju s prijaznim hotelirjem. Morda boste celo zaslišali svoj notranji glas.

Torej, katerih je deset skrivnostnih, skoraj neobljudenih in neznanih otočkov, ki so kot nalašč za pobeg od norega sveta? Odkrijte jih, a njihovih imen ne zaupajte nikomur – raje jih obiščite, dokler tudi njih ne preplavi množični turizem!

1. Tilos, Grčija
Ob dopustu na Tilosu se vam bo zdelo, da ste zavrteli časovni stroj. V preteklost, se razume. Na otočku, ki ima vsega 300 prebivalcev, ki živijo v treh vasicah, »kraljujejo« koze – teh je namreč okoli 3.000. Tilos premore le tri hotele in nekaj vil, ki jih je mogoče najeti. Zaradi izredno majhne ponudbe je treba z rezervacijo kar pohiteti, sploh, ker so otok, 15 milj oddaljen od turške obale, nedavno povezali s hitrim katamaranom do turističnega Rodosa. Ker je to tudi edini kraj v Grčiji, kjer je lov prepovedan, lahko čarobni Tilos obiščete tudi spomladi ali jeseni, ko se selijo ptice.

2. Amorgos, Grčija
Amorgos, biser v vzhodnih Kikladih, nima letališča, zato je edini način, da ga obiščete, najmanj osemurna vožnja z ladjo iz Aten, ki naredi postanek dobesedno na vsakem koščku celine. Čeprav otok ni povsem neznan – Luc Besson je tu posnel film Velika modrina – pa ga množica turistov vsako poletje obide. Smola zanje, dobitek za vas, saj je Amorgos resnično čudovit kraj. Seveda, morje je kristalno čisto, peščene plaže kar vabijo, da na njih izklopite možgane, a Amorgos premore še več kot to. Ker gre za zelo gorat otok, nikar ne pozabite s seboj vzeti pohodnih čevljev in nato v nedogled raziskovati odmaknjenih, zaspanih vasic in mogočnih klifov. Trud se bo izplačal!

3. Folegandros, Grčija
Ne odhajamo daleč – le 50 milj zahodno od Amorgosa leži Folegandros, otok, dolg vsega 10 milj, ki premore celo dva prestižna hotela. Da ima skorajda neokrnjene plaže in morje, je samoumevno, piko na i doda »prestolnica« otoka, vasica Chora, ki je tipičen primerek grške vasice. Očarljive in slikovite hiške, hkrati pa tu ne boste našli bank, bančnih avtomatov, možnega najema avtomobilov in nočnega življenja. Obiščite Folegandros, dolgo ne more več ostati skrit množicam radovednih turistov.

4. Ponza, Italija
Med Neapljem in Rimom, okoli 30 milj oddaljen od obale, leži drobceni otok Ponza, ki mu čar dajejo vulkanski klifi, pod njimi pa se lesketa kot solza čisto morje. Peš ali s čolničkom lahko odkrivate nenavadne oboke in jame, ki jih je skozi tisočletja izklesalo morje, zvečer pa se podate v eno od treh vasic na otoku in uživate v živahnosti in tipičnem italijanskem neredu, ki pa je hkrati poln šarma.

5. Otoki Maddalena, Italija
V Tirenskem morju, med Sicilijo in Korziko, leži sedem otočkov, ki sestavljajo arhipelag Maddalena, ki je v celoti tudi narodni park, zato je razvoj turizma tu omejen. EasyJet vas bo pripeljal do mesta Olbia na Sardiniji, od tu pa vas čaka še kakšno uro vožnje do največjega otoka Maddalena – edinega, ki premore celo mestece. Druge je najbolje raziskati kar s čolnom – namignemo naj vam, da je na enem izmed otočkov tudi Garibaldijev grob. Na katerem? Odkrijte sami.

6. Pantelleria, Italija
Pantelleria, šest ur vožnje z barko oddaljena od Sicilije, je že skoraj neprijetno tiha in zapuščena. Italijanski nizkocenovni letalski prevoznik Air One je sicer z junijem uvedel letalsko povezavo, a za Pantellerio, za katero so bolj kot peščene plaže in pestro nočno življenje značilni sunki vetra, izviri termalne vode in blatne kopeli, ni nevarnosti, da bi jo preplavile horde obiskovalcev. Na srečo bodo tako le izbranci lahko uživali v prekrasnih gorah, z vrhov katerih se vidi vse do Tunizije, in odkrivali njen podvodni svet. Da je Pantelleria vsekakor »kul« destinacija, pove tudi dejstvo, da imata tu vili Gérard Depardieu in Giorgio Armani.

7. Sovalye, Turčija
Sovalye v turščini pomeni vitez, ime pa je otok dobil po srednjeveških vitezih, ki so postali pirati in so na otoku našli skrivališče. Redki obiskovalci bodo presenečeni – na otoku ne bodo videli avtomobila, še ceste ne – edina »prometna žila«, ki poteka čez celotni otok, je steza, ki pa vas popelje do izrednih prodnatih plaž in slikovitih zalivov, ki jih turistične ladje vsakič znova preskočijo. In nočno življenje? Pod to rubriko lahko omenimo le bar na severni strani otoka, ker pa tu nikoli ni naenkrat več kot 22 turistov, se bo treba za pestrejšo ponudbo zapeljati s čolnom do mesta Fethiye.

8. Comino, Malta
Otok med Malto in Gozom, s površino komajda kvadratne milje, ima le en hotel, pa še ta je odprt od aprila do oktobra. Še več: tu za stalno živi samo osem prebivalcev, tudi s kakšnimi znamenitostmi se Comino ne more pohvaliti. Pa vendar ima nekaj, zaradi česar se ga izplača obiskati: turkiznozeleno morje, ki kar vabi, da zaplavate v njem, prav tako pa je to tudi eden najboljših krajev za snorkljanje in potapljanje.

9. Lopud, Hrvaška
Ironično, eden najbolj čarobnih, a skrivnostnih hrvaških otokov leži le 10 milj severozahodno od jadranske turistične meke Dubrovnika. Čeprav ga boste s celine dosegli v manj kot eni uri, boste ob prihodu nanj morali ure premakniti nekaj stoletij nazaj. Avtomobilov tu ni, »taksislužba« so vozovi. Le malo otokov v Dalmaciji se lahko pohvali s tako lepo peščeno plažo in obalo s plitvinami, primerno tudi za družine z majhnimi otroki, kot je Sunj na Lopudu.

10. Susak, Hrvaška
Vam ime ni znano? Ne sekirajte se, Susak opazijo le res redki turisti, še mnogim hrvaškim turističnim agencijam je prava neznanka. Zares nerazumljivo, saj je otok v bistvu en sam pesek, ki ga obroblja morje. Zagotovo je to eden najbolj nenavadnih in dih vzemajočih otokov v Sredozemskem morju – Maldivi sredi Mediterana, če hočete. Susačani so tako odrezani od sveta, da so razvili prav posebno, težko razumljivo narečje, na otoku ni avtomobilov, cest in nočnega življenja. S peskom prepredenih sedem milj površja, dve vasici, nekaj cerkvic in štiri majhne restavracije – to je vse, kar boste tu našli. Brez skrbi, zadostovalo vam bo.

A. G.