V angleščini se je Dubrovnik dolgo časa imenoval Ragusa. Foto: RTV SLO/A. J.
V angleščini se je Dubrovnik dolgo časa imenoval Ragusa. Foto: RTV SLO/A. J.

V Dubrovniku seveda, katerega staro mestno jedro je Unesco vzelo pod svojo zaščito. Mesto je v zgodovini zaradi svoje pomorske lege igralo skoraj tako pomembno vlogo kot italijanske Benetke. V mestu je res veliko spomenikov in zgradb, ki spominjajo na bogato zgodovino. Ta se na novo piše po letu 1992, ko je bilo mesto v vojni močno poškodovano, a s pomočjo Unesca ponovno obnovljeno. Tega dela zgodovine pa površno oko običajnega turista ne opazi.









A. J.

Ob vstopu na glavno ulico Stradun vas najprej pričaka velik vodnjak, kjer se boste ob vročih poletnih dnevih z veseljem malce ohladili. Foto: RTV SLO/A. J.
Na obeh straneh Straduna se dvigajo hiše, večinoma zgrajene v 17. stoletju. Vse so grajene po enotnem načrtu, so enake višine, z enako fasado ter razporeditvijo oken in vrat. Foto: RTV SLO/A. J.
Dostop do obale na koncu Straduna imajo le lokalni čolni in barčice. Turistična marina za jadrnice in jahte je 10 kilometrov stran od mesta. Foto: RTV SLO/A. J.
Ko z visokega obzidja, ki vodi dva kilometra okrog Dubrovnika, pogledate na mesto, vidite množico streh, ki skupaj skoraj sestavljajo umetniški vzorec. Prav strehe so bile najtežji del pvojne obnove mesta. Foto: RTV SLO/A. J.
V mestu večne ljubezni boste na sprehodu srečali veliko zaljubljenih parov. Foto: RTV SLO/A. J.
Pod obzidjem se skrivajo simpatični lokali ... Foto: RTV SLO/A. J.
... in precej osamljene plaže. Foto: RTV SLO/A. J.
Najbolj nezaželjeni so turisti, ki se pripeljejo nekaj deset kilometrov stran od obale Dubrovnika, nato pa jih z ladij prepeljejo do mesta. Seveda, domačinom pustijo le malo zaslužka, saj imajo vse kar potrebujejo na ladji. Foto: RTV SLO/A. J.