Celoten samostanski kompleks, ki je od Sofije oddaljen 120 km, je razglašen za spomenik državnega pomena. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Celoten samostanski kompleks, ki je od Sofije oddaljen 120 km, je razglašen za spomenik državnega pomena. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Menih in vernica
Samostan je naseljen še danes. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Samostanski kompleks je namreč zgrajen v kotlini, nad katero se vzpenja visoko gorovje Rila. Vse od svojega nastanka v 10. stoletju je samostan pomembno versko in kulturno središče države, v preteklosti pa je veljal tudi za kraj, kjer so se zbirali narodni buditelji bolgarskega naroda.

Posvečen je sv. Ivanu Rilskem, ki je kot puščavnik živel v osrčju gorovja. Pravzaprav so samostan zgradili njegovi učenci, ki so prihajali poslušat starega modreca. Že vse od začetka so samostan podpirali in spoštovali bolgarski vladarji, njihove bogate donacije pa se zrcalijo v slikovitih poslikavah in notranji opremi. Kar nekaj kraljev je tukaj našlo svoje zadnje počivališče.

V zgodovini je samostan veljal za spodbujevalca bolgarskega jezika in kulture, predvsem v časih, ko so na ozemlju Bolgarije vladali tujci.

Velik samostan in veliko obiskovalcev
Celotni kompleks se razteza na 8.800 kvadratnih metrih površine, stanovanjski del pa ima kar 300 sob in bogato založeno knjižnico. O zgodovini samostana in njegovih prebivalcih se lahko seznanite v majhnem muzeju, seveda pa turistom ponujajo tudi različne spominke.

Ozka cesta, ki vodi do samostana, je v poletnih mesecih zelo prometna, saj so na parkirišču pred vhodom neprestano parkirani avtobusi. Na enodnevni izlet pripeljejo turiste, ki dopustujejo v katerem od bližnjih krajev. Samostan sta med drugim obiskala tudi papež Janez Pavel II. in nekdanji slovenski predsednik Janez Drnovšek.

Ana Svenšek
ana.svensek@rtvslo.si