Rovinj. Foto: EPA
Rovinj. Foto: EPA

V Istri je 153.000 gostov, na Kvarnerju 122.000, več kot 100.000 turistov pa ima trenutno le še zadrska županija. Mesta, v katerih so našteli največ ljudi, so Rovinj, Vir, Medulin, Umag, Mali Lošinj, Poreč in Crikvenica.

V Rovinju je 20.000 turistov, med katerimi je največ Nemcev, Avstrijcev in Italijanov. "Večinoma se odločajo za avtokampe, saj tam najlažje poskrbijo za socialno distanco. Počitnice preživljajo na odprtem in se tako počutijo najvarneje," je za hrvaško televizijo HRT povedala direktorica Turistične skupnosti Rovinj Odette Sapač.

Britanci se vračajo v Dubrovnik

Počasi raste tudi število turistov v Dalmaciji.

Dubrovnik. Foto: Pixabay
Dubrovnik. Foto: Pixabay

Splitsko-dalmatinska županija ima 90.000 turistov, šibeniško-kninska 42.000, dubrovniško-neretvanska pa 25.000. Čeprav je število prihodov manjše kot lani, je Dubrovnik vendarle oživel. Vračati so se začeli tudi Britanci, ki so tradicionalno najštevilnejši gosti tam.

"Toda potrošnja v kontekstu rentabilnosti še vedno ni zadovoljiva," je opozorila predsednica Združenja turističnih delavcev dubrovniško-neretvanske županije Nikolina Farić.

Namestnica župana Dubrovnika Elka Tepšić pa je za HRT dodala, da je ta konec tedna število neposrednih letalskih povezav z Dubrovnikom poskočilo za 45 odstotkov: "Trend rasti se pričakuje še naprej, za vse konce tedna, ki so še pred nami."

Do konca meseca bo Dubrovnik povezan z 51 destinacijami, trenutno je v mestu odprtih 25 od skupno 50 hotelov, ali se bodo odprli še kakšni, pa je odvisno prav od števila prihodov.

Po podatkih sistema eVisitor so na Hrvaškem od začetka leta do konca avgusta lani našteli 16,5 milijona prihodov in 90 milijonov prenočitev.