Po pričakovanjih se bodo rdeče številke nadaljevale tudi prihodnje leto. Foto: Reuters
Po pričakovanjih se bodo rdeče številke nadaljevale tudi prihodnje leto. Foto: Reuters

Mednarodni letalski prevozniki so na poti, da bodo letos zaradi posledic pandemije covida-19 po svetu skupaj imeli več kot 84 milijard dolarjev (74 milijard evrov) čiste izgube, so danes sporočili iz mednarodnega združenja letalskih prevoznikov IATA.

Kot so dodali, dodatnih skoraj 16 milijard dolarjev (14 milijard evrov) izgube v sektorju pričakujejo tudi v letu 2021.

V IATI, ki združuje 290 letalskih prevoznikov, pravijo, da bo imela letalska panoga letos največjo izgubo v zgodovini.

Medtem ko naj bi letos dosegla več kot 84 milijard dolarjev, je izguba v letih 2008 in 2009, ko je izbruhnila svetovna finančna in gospodarska kriza, znašala 31 milijard dolarjev (27 milijard evrov), je primerjal generalni direktor združenja Alexandre de Juniac.

Letališča po svetu samevajo. Foto: Reuters
Letališča po svetu samevajo. Foto: Reuters

Letalski sektor kot "odporna industrija"

Raziskava IATE je sicer po njegovih besedah pokazala, da bodo ljudje spet leteli takoj, ko bodo meje odprte. Letalski prevozniki morajo biti zato pripravljeni, da letala, ko se povpraševanje vrne, nemudoma spravijo v zrak. Pri tem pa bodo morali poskrbeti za ustrezno upoštevanje zdravstvenih smernic, je opozoril.

De Juniac verjame, da je letalski sektor "odporna industrija" in da mu bo ob svetovno usklajenih pristopih uspelo znova zagotoviti zaupanje potnikov in s tem širše okrevanje panoge.