Kmalu bodo začela veljati strožja pravila za obisk Machu Picchuja. Foto: Reuters
Kmalu bodo začela veljati strožja pravila za obisk Machu Picchuja. Foto: Reuters
Perujska vlada pri novih pravilih ne bo popuščala. Foto: EPA

Na začetku marca je perujska policija pridržala dva Avstralca in dva Kanadčana, ki so si na najslavnejših inkovskih razvalinah mesta privoščili preveč.

Incident se je zgodil po tem, ko je Peru obljubil, da bo na svojih zgodovinskih znamenitostih poostril nadzor, saj se turisti vse pogosteje fotografijo goli in fotografije objavljajo na spletu. A niso bili osamljen primer. Potem ko so videi zaokrožili po družbenih omrežjih, so postali trend med boemskimi turisti.

Na spletni strani My Naked Trip so se po poročanju britanskega Independenta tako med drugim pojavile fotografije možakarja, ki se brez sramu gol fotografira po vsej Južni Ameriki, tudi na Machu Picchuju.

Ministrstvo za kulturo je sicer že prej postavilo opozorilne table, ki obiskovalcem Machu Picchuja prepovedujejo slačenje na tej znamenitosti. Hkrati pa so opozorili, da bodo turiste, ki bodo prepovedi kršili, takoj odstranili z območja. Kot so poudarili, s svojim dejanjem delajo zločin proti kulturi.

Kot še poročajo perujski mediji, bodo morali vsi tuji obiskovalci Machu Picchuja kmalu najeti uradnega vodnika, da bodo lahko vstopili na lokacijo. Nato pa se bodo morali držati treh izmed določenih poti skozi kompleks, in to v okviru časovne omejitve, ki jo bo določilo ministrstvo.