Elitni turizem diši predvsem predsedniku Peruja. Foto: EPA
Elitni turizem diši predvsem predsedniku Peruja. Foto: EPA

A časi se spreminjajo, Perujci ciljajo visoko. Predvsem vlada je navdušena nad uspevanjem nove politike privabljanja turistov z debelimi denarnicami. Tudi vodja Microsofta Bill Gates in hollywoodska superzvezda igralka Cameron Diaz sta na listi pomembnih gostov, ki lahko uživajo v hotelu s pogledom na znameniti Machu Picchu.

Najprej z dvigalom na 3.500 metrov višine v sobo za 965 dolarjev na dan, za povrh pa si lahko zamislite tudi dodaten kisik v sobi za 30 dolarjev na noč, saj je bližje nebu zrak redkejši, so le nekatere oznake, ki godijo bogatašem, Peru pa se jih je odločil ponuditi.

Nočejo biti le sobarji in natakarji
Predvsem je nad novim in prodornim turizmom navdušen predsednik Peruja Alan Garcia Perez. Vseeno pa se upira tamkajšnje prebivalstvo. Pravijo, da od novih turističnih kapacitet ne bodo imeli veliko. Pripravili so tudi protest in zaprli Machu Picchuju najbližje letališče Cuzcu, kjer so s transparenti "Cuzzco ni na prodaj!" dali jasno vedeti, da nočejo biti le slabo plačani natakarji in sobarji v novih hotelih, medtem ko bodo smetano pobirali drugi.

Paris Hilton v petah na Machu Picchu
Zahtevajo boljšo izobrazbo in zdravstveno oskrbo, da bodo lahko zadihali in se izvlekli iz revščine, v kateri životari kar 44 odstotkov od 27 milijonov prebivalcev. Verjetno bodo kompromisi prepotrebni, navsezadnje pa je dejstvo, da bi izgubljeno mesto inkovskega imperija izgubilo svoj čar, ko bi prisopihali do njega peš, tam pa zagledali opevano Paris Hilton v visokih petah in s psom v roki.