Domačini že tradicionalno v času najlepšega razcveta rož prirejajo praznik cvetja (
Domačini že tradicionalno v času najlepšega razcveta rož prirejajo praznik cvetja ("Fioritura"), ki pa je letos privabilo pretežno obiskovalce iz drugih delov Italije. Foto: Reuters

Vsako leto planota pod skoraj povsem opuščenim in v potresu leta 2016 porušenim Castellucciem privablja na tisoče obiskovalcev, ki občudujejo polja leče, na in ob katerih se bohotijo tudi premnoge divje rože. Te namreč nudijo oporo nežnim poganjkom leče, zato jih kmetje že leta puščajo rasti.

Sorodna novica Cvetoča polja osrednje Italije ali 1.500 km roadtripa zaradi njive plevela

V zadnjih letih je pogled na planoto še čudovitejši – po uničujočem potresu je namreč večina prebivalcev (v Castellucciu jih je živelo okoli 120) območje zapustilo, ne da bi poželi okoli 500 hektarjev posejane leče (ta stročnica predstavlja ključni pridelek planote), tako da tako stročnica kot plevel rastejo in se bohotijo na povečini neobdelanih njivah.

A letos – tudi zaradi več dežja, ki je vso pomlad močil planoto – je pogled na planoto še posebno osupljiv. "Kot Monetova slika je videti," je v pogovoru za Reuters dejal obiskovalec iz Trevisa, ki se je pod Castelluccio pripeljal iz Trevisa. Tudi drugi obiskovalci so povečini Italijani, tujih turistov letos (še) ni, ugotavljajo novinarji agencije.