V Magaluf trumoma leti predvsem britanska mladina, ki se med poletjem sprosti na ulicah tega španskega letovišča. Foto: Reuters
V Magaluf trumoma leti predvsem britanska mladina, ki se med poletjem sprosti na ulicah tega španskega letovišča. Foto: Reuters
Varnost naj bi bila po novi zakonodaji zdaj precej bolj poostrena. Foto: Reuters
Tipični prizor z magalufskih ulic. Foto: Reuters

Posnetek je zaokrožil svet in vzbudil val ogorčenja - tako javnosti kot tudi španske in lokalne vlade, ki ji je bil Magaluf že dalj časa trn v peti. V tem letoviškem mestu se družinski dopustniki vse bolj umikajo skupinam mladih iz Velike Britanije, katerih hedonistični ekscesi so dobro dokumentirani na posnetkih in fotografijah, ki prihajajo s tamkajšnjih ulic in iz barov.

Glavna atrakcija: tako imenovani pub crawli ali pohajkovanje od enega bara do drugega na poceni kozarčke vodke in koktajle. Domačini med turističnim vrhuncem julija in avgusta lahko le nemočno opazujejo, kako pijani najstniki in študenti po celi noči žuranja in razgrajanja omagajo ali pa se olajšajo na njihovih zelenicah.

Konec potrpljenja
Lokalni vladi je zdaj dokončno prekipelo in bo v kratkem sprejela nove ukrepe, da bi očistila sloves letovišča, ga do naslednjega poletja spremenila v "zrelo turistično destinacijo", dvignila standard ter pritegnila obiskovalce z malce več "občutka" in prefinjenosti, poroča Telegraph.

V ta namen so vse lastnike turističnih namestitev v Magalufu prosili, naj v šestih mesecih predstavijo načrt modernizacije, po katerem bi se hoteli in apartmaji prilagodili novim hotelskim specifikacijam.

Nove naložbe v hotele
Te bodo dopolnile nove naložbe v Magaluf, v katerega so že zdaj vložili več kot 100 milijonov evrov za prenovo in nadgradnjo vrste hotelov, pričakujejo pa še dodatnih 200 milijonov sredstev. Pred novo turistično sezono bodo za promet zaprli bulvar, ki povezuje obalne uličice, ki bo od zdaj naprej pešcona.

Policija bo v spremstvu britanske policije redneje preverjala lokale v pivskem predelu Punta Ballena, okrepljena bo tudi navzočnost španske civilne garde, za lokale in trgovine bodo uvedli posebni kodeks vedenja, prepovedano pa bosta tudi uživanje alkohola v javnosti in drugo "antisocialno" vedenje, ki vključuje tudi pub crawle.

Poznavalci nove ukrepe pozdravljajo, a menijo, da bo trajalo vsaj nekaj let, da oblasti dokončno počistijo kaotično Punto Balleno.