Pogled na obalo Amalfija pred pandemijo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pogled na obalo Amalfija pred pandemijo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Vlada Giuseppeja Conteja je v petek dosegla dogovor s predsedniki dežel, po katerem bo skrčila doslej načrtovane razdalje na plažah in v gostinskih lokalih, da bi tako preprečila nerentabilnost poslov. In še ena novost: v Italijo bo brez obvezne karantene mogoče vstopiti od 3. junija dalje.

Sorodna novica Avstrija rahlja mejni režim z nekaterimi sosedami, s Slovenijo še ne
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Priprave na poletno sezono so po Italiji v teku, toda jasna navodila so v italijanskih letoviščih dobili šele v petek - potem ko je vlada pod pritiskom dežel občutno znižala priporočene standarde Nacionalnega inštituta za varnost pri delu.

Italijanske plaže se bodo odprle v ponedeljek.

V gostinskih lokalih bo veljalo pravilo štirih kvadratnih metrov za vsakega gosta in dveh metrov med mizami, na plažah pa pravilo desetih kvadratnih metrov za vsak komplet dveh ležalnikov in senčnika, pri čemer mora biti prehod med ležalnikoma različnih kompletov širok vsaj meter in pol. Koncesionarji morajo ležalnike ob vsaki menjavi gostov razkužiti.

V Italijo brez karantene

V vseh zaprtih javnih prostorih in tudi na odprtem, kadar ni mogoče zagotoviti enometrske razdalje, je še naprej obvezna uporaba maske. Tudi v gostilnah: pri vsakem premiku med mizami.

Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Hotelske sobe bodo ob menjavi gostov razkuževali. Bifejski zajtrki ne bodo dovoljeni. Priporočen način plačevanja storitev je s kartico.

Kako bo s prevozi v gore, še ni povsem jasno. Po zadnjih osnutkih naj bi alpski žičničarji kabine polnili samo do kapacitete dveh tretjin.

Pravila bodo začela veljati s ponedeljkom, toda samo za turizem znotraj lastne dežele. Omejitve pri gibanju med deželami ter med Italijo in drugimi članicami Evropske unije bo vlada odpravila 3. junija.

S tem datumom bo ukinila tudi obvezno 14-dnevno karanteno pri prihodih iz tujine, ki niso vezani na kratke službene poti. Vlada pa si pridržuje pravico, da v primeru poslabšanja epidemiološke slike določena področja države znova zapre.