Machu Picchu, pogosto imenovan tudi 'inkovsko izgubljeno mesto', je najprepoznavnejši simbol inkovskega sveta. Foto: EPA
Machu Picchu, pogosto imenovan tudi 'inkovsko izgubljeno mesto', je najprepoznavnejši simbol inkovskega sveta. Foto: EPA
Cuzco
Cuzco ima okrog 350.000 prebivalcev, leži na nadmorski višini 3400 metrov. Mesto je zgodovinska prestolnica inkovskega cesarstva in je od leta 1983 na Unescovem seznamu krajev kulturne dediščine. Na leto ga obišče skoraj milijon obiskovalcev. Foto: EPA

Vendar ta inkovski sveti kraj, ki velja za najbolj priljubljeno turistično destinacijo v državi, ostaja še naprej nedostopen. Oblasti se namreč še vedno trudijo popraviti železniško progo do Machu Picchuja, ki so jo konec januarja poškodovali plazovi in poplave, posledice močnega deževja.

Železniška proga je edina pot do mesta Machu Picchu, zato je bilo v vaseh okrog ruševin inkovske utrdbe več dni ujetih okrog 4.000 turistov. Več o tem preberite tukaj.

Perujski turistični minister Martin Perez je napovedal promocijo, ki jo bodo najprej namenili domačim turistom, pozneje pa jo povzdignili še na mednarodno raven, poroča AP. V "posebno ponudbo" bodo zajete za 50 odstotkov nižje cene poletov v Cuzco in znižane cene sob v osrednjih hotelih v mestu.

Eno sedmerih svetovnih čudes
Machu Picchu - v indijanskem jeziku quechua ime pomeni "stari vrh" - leži na 2430 metrih nadmorske višine na gorski verigi nad dolino Urubamba v Peruju. Najdemo ga 130 km severzahodno od zgodovinske perujske prestolnice Cuzco, skozi katero teče reka Urubamba.

Arheologi menijo, da je bil Machu Picchu zgrajen kot posestvo inkovskega vladarja Pachacutija (1438-1472). Inki so začeli Machu Picchu graditi okrog leta 1430, a so ga bili že sto let pozneje, v času španskega zavojevanja inkovskega cesarstva, prisiljeni zapustiti.

Čeprav je bilo zgodovinsko mesto v Peruju dobro znano, ga je zunanji svet spoznal leta 1911, ko ga je odkril ameriški zgodovinar Hiram Bingham. Machu Picchu je postal pomembna svetovna turistična znamenitost.

Machu Picchu je na Unescovem seznamu krajev svetovne dediščine od leta 1983. Ker Španci med osvajanjem inkovskega kraljestva mesta niso uničili, je še posebej pomemben kulturni kraj in svetišče. Machu Picchu je uvrščen tudi med sedem svetovnih čudes.