Oblika zgradbe, ki je na koncu povsem zašiljena, naj bi bila tako 'ostra, da bi lahko predrla vsak mehurček', kritiki pa za stavbo najdejo le naslednje pridevnike: nezaslišan, potraten, sebičen, smešen. Foto: Reuters
Oblika zgradbe, ki je na koncu povsem zašiljena, naj bi bila tako 'ostra, da bi lahko predrla vsak mehurček', kritiki pa za stavbo najdejo le naslednje pridevnike: nezaslišan, potraten, sebičen, smešen. Foto: Reuters
Burj Dubai
Vlagatelji še ne želijo razkriti, kdo bo delal in živel v stavbi, za katero so porabili 31.000 ton ojačanega jekla, a Arabci zagotavljajo, da so kljub recesiji vse prostore že prodali. Foto: EPA
Taipei 101
Taipei 101 se s 508 metri v primerjavi z Dubajski stolpom zdi kot mnogo mlajši brat. Foto: EPA

V ponedeljek bodo v Dubaju, enem sedmih emiratov, ki sestavljajo Združene arabske emirate, javnosti predstavili Burdž Dubaj oziroma Dubajski stolp. Na odprtju ne bosta manjkala ne ognjemet ne spektakularni skok s padalom s zgradbe.

Nebotičnik, ki bo tako uradno postal najvišja zgradba, kar jih svet pozna, ima 160 nadstropij, vidi pa se ga, tudi zaradi svetlečih stekel, kar z razdalje stotih kilometrov. "Sprva smo si zamislili, da bil bil naš stolp malenkost višji kot Taipei 101, trenutno najvišja stavba na svetu, a lastniki so nam kar naprej prigovarjali, naj gremo višje in višje, zato na koncu niti nismo vedeli, na kateri višino smo že," je dejal inženir Bill Baker, ki je bil del gradbene ekipe.

Za 300 metrov premagal vse
Povsem natančna višina stolpa zato do slovesnosti ob odprtju ostaja strogo varovana skrivnost, a gradbeniki trdijo, da celo presega 800 metrov, kar je okoli 300 metrov višje od "gmote" Taipei 101 v Tajvanu, ki je prestol najvišje stavbe na svetu zasedla leta 2004, zdaj pa so jo Arabci krepko pustili v ozadju. Povedano drugače, če bi na Taipei 101 postavili še Eifflov stolp, bi dobili višino Burdž Dubaja.

Dubajski stolp bo, za lažjo primerjavo, tudi več kot dvakrat višji od znamenitega Empire State Buildinga, ponosa "velikega jabolka", danes že "pokojna" dvojčka Svetovnega trgovinskega centra (WTC) pa bi se proti njemu zdela kot zanemarljiva pritlikavca. Na "točki nič" bo sicer novi WTC zrasel leta 2013 in postal najvišja zgradba v mestu.

Razgibavanje 500 metrov nad tlemi
A nazaj k dubajski "pošasti". Stavba ima 57 dvigal in 1.044 stanovanj, 49 nadstropij pa je namenjenih pisarnam, trgovinam in uradom. Gre za tako ogromen prostor, da so v njem svoj dom našle tako rekoč vse storitve - od hotela, telovadnice z notranjim in zunanjim bazenom do več restavracij z dih jemajočim pogledom na panoramo mesta in bližnjo puščavo. Razgledni stolp v 124. nadstropju je na višini, do katere ni ljudi prej peljalo še nobeno dvigalo. Dubaj bo s to stavbo porušil še nekaj rekordov, saj bosta tako telovadnica kot nočni lokal postala najvišje postavljena tovrstna prostora na svetu.

Kdo da 40.000 evrov za kvadratni meter?
Temeljni kamen so postavili septembra leta 2004, rekorder pa stoji v bližini poslovnega središča te arabske metropole. Arhitekt stolpa je bil Adrian Smith, projekt pa je vodilo podjetje SOM iz Chicaga. In še denar: proračun za Burj Dubai je znašal okoli štiri milijarde evrov, morda pa bi se lastnikom računica lahko izšla, saj so se pohvalili, da se poslovni prostori prodajajo za neverjetnih 40.000 evrov za kvadratni meter. Modno podjetje Armani je za svoj butik že odštelo 35.000 evrov na kvadratni meter.

Stolp sicer že vse od začetka sproža razprave in o njegovih "stenah" se krešejo različna mnenja. Za dubajskega voditelja, šejka Mohameda bin Rašida al Maktouma, stolp predstavlja "sijoči dosežek, ikono novega Bližnjega vzhoda, ki naj bi bila cvetoča, dinamična in uspešna", drugi pa v njem vidijo le "hudičevo visoko hišo", kot so zapisali v turisitičnem vodniku Lonely Planet, kjer tudi opozarjajo, da starega, slikovitega Dubaja s tradicionalnimi lokali ni več. Turisti so tako ob obisku tega mesta zaslepljeni le z novogradnjami iz železa in betona, zadušljivim zrakom in oziranjem proti nebu.