Prostor za novi dom na nadmorski višini 658 m so pazljivo izbrali, saj je dobro izhodišče za vrsto zanimivih izletov. Foto: Domen Lavrič
Prostor za novi dom na nadmorski višini 658 m so pazljivo izbrali, saj je dobro izhodišče za vrsto zanimivih izletov. Foto: Domen Lavrič
Priprave na gradnjo doma so začeli pred desetimi leti. Foto: Domen Lavrič

Prav zato so se v Planinskem društvu Moravče odločili, da postavijo svoj planinski dom na Uštah ali Žerenku, kot so domačini včasih imenovali tisto območje na grebenu moravških obmejnih hribov. Prostor za novi dom na nadmorski višini 658 m, so pazljivo izbrali, saj je dobro izhodišče za vrsto zanimivih izletov, na primer proti najvišjemu vrhu moravške občine – Pivklju (880 mnv.) ali proti bližnjemu središču Slovenije – Geosu pri Vačah, od tam pa je tudi zelo lep razgled po vsej Moravški dolini in naprej proti Kamniškim Alpam, Karavankam in Julijcem. Moravški planinci celo pravijo, da se od tam v lepem vremenu vidijo vsi pomembnejši slovenski vrhovi.

Priprave na gradnjo doma so začeli pred desetimi leti, zadnja tri leta pa so dom tudi pridno gradili. Člani društva so za gradnjo prispevali več kot 25.000 prostovoljnih delovnih ur, veliko pa so jim pomagali tudi številni podporniki, še zlasti pa okoličani. Ti so prispevali precej gradbenega materiala, vseeno pa vrednost doma ocenjujejo na kakih 400.000 evrov. V domu je velik, prijetno urejen skupinski prostor primeren za druženja, predavanja in druge družabne dejavnosti, predvsem pa bo služil kot jedilnica. Ob tem so v domu še prostor za seminarje, lepa kuhinja in vsi spremljajoči prostori, pivnica in spalni del, v katerem je 33 ležišč. Dom ima razgledno teraso in dosti sončnih prostorčkov v svoji okolici.

Dom so slavnostno odprli v nedeljo, 1. septembra, ob tem pa so najzaslužnejšim podelili tudi društvena priznanja ob 20. obletnici društva. Predsednik društva Leon Lavrič je ob tem opisal delo, ki so ga ob gradnji doma opravili, župan Občine Moravče Martin Rebolj pa je v svojem govoru med drugim dejal, da je dom nov, lep kamenček v mozaiku moravškega planinstva in turizma.

Nov planinski dom na Uštah nad Moravčami
Nov planinski dom na Uštah nad Moravčami