Zagrebčani so šli v boj za znižanje cene vozovnic tramvaja. Foto: BoBo
Zagrebčani so šli v boj za znižanje cene vozovnic tramvaja. Foto: BoBo

Tako bi se namreč uporabniki lahko še vedno izogibali plačilu vožnje in se vozili brez vozovnic. Večinoma mlajši Zagrebčani vztrajajo pri vožnji brez vozovnic, še posebej, odkar je podjetje Zagrebški električni tramvaj (Zet) občutno podražilo cene vozovnic. Te so med najdražjimi v Evropi.

Posamezna Zetova vozovnica stane v kiosku 12 kun (1,60 evra), če jo potnik kupi na tramvaju, pa 15 kun (dva evra). Nočne vozovnice so še dvakrat dražje. Zet je zvišanje cen opravičeval z velikimi stroški in izgubami, preglede vozovnic pa so poostrili ravno zaradi številnih potnikov, ki se vozijo brez njih.

"Ujemi zetovca"
Nezadovoljni meščani so zatem vzpostavili spletno stran na Facebooku "Ujemi zetovca", ki ima več kot 12.000 "všečkov". Napovedali so tudi aplikacijo za razkrivanje kontrolorjev, ker menijo, da ima vsak državljan pravico do informacij. Lokacije kontrolorjev Zeta so označili za izjemno koristno informacijo.

V Zetu so seznanjeni s pobudo. "Razvoj komunikacijskih tehnologij odpira prostor za različne informacije, kot je tudi tista o naših kontrolorjih. Tudi v Zetu bomo sledili tehnologiji in prilagodili delo kontrolorjev dogodkom na terenu," se je odzval predstavnik Zeta Tomislav Jurić. Poudaril pa je, da cilj ni represija, temveč spodbujanje zavesti pri potnikih, da je prevoz tako kot vsako drugo storitev treba plačati.