Slovenske železnice so objavile nov vozni red vlakov, ki je začel veljati 9. decembra. Foto: BoBo
Slovenske železnice so objavile nov vozni red vlakov, ki je začel veljati 9. decembra. Foto: BoBo

Nedelja je namreč prinesla nov vozni red vlakov - manjše spremembe so pri odhodih ali prihodih v notranjem prometu, večje pa v mednarodnem železniškem potniškem prometu.

Mednarodni vlak 414/415 je z novim voznim redom postal edina povezava proti Beogradu, do zdaj pa so Slovenijo s Srbijo povezovali trije vlaki dnevno. En vlak iz Beljaka bo zdaj namreč vozil le še do Dobove, drugi pa do Vinkovcev, ne več do Beograda. Posledično bo zdaj manj tudi železniških povezav z Zagrebom, saj je tja mimo Slovenije vozilo šest vlakov dnevno, zdaj bodo le štirje.

Na Madžarsko čez Hrvaško
Zaradi celoletnih gradbenih del na progi ne bo več vozil niti vlak, ki je prej vozil na relaciji Ljubljana-Budimpešta-Ljubljana. Do Budimpešte pa bo mogoče potovati z vlakom EN Lisinski 498/499 čez Zagreb.

Dražje so tudi nekatere vozovnice - navadna povratna vozovnica Ljubljana/Beograd je prej stala 78,80 evra, zdaj bo zanjo treba odšteti 82 evrov, povratna vozovnica na relaciji Ljubljana-Zagreb pa zdaj stane 25,60 evra, kar je 2,20 evra več kot prej.

Neposredna povezava med Slovenijo in Italijo pa je bila ukinjena že lani. Poročali smo, da je bil vsakodnevni vlak EuroNight Venezia nepričakovano ukinjen zaradi pogodbenih težav med Italijanskimi železnicami (Trenitalia) in Madžarskimi železnicami (MAV-START).

Z vlakom do nekaterih letališč
"Kljub letošnjim velikim spremembam v mednarodnem voznem redu na Slovenskih železnicah še vedno zagotavljamo neposredne povezave z večjimi evropskimi mesti, kot so Zagreb (s povezavami do Splita), Beograd (s povezavami do Skopja, Sofije in Carigrada), Dunaj (s povezavami za Poljsko in Češko), Gradec, Beljak (s povezavami za Benetke in Rim), Salzburg (s povezavami za Prago), Innsbruck, München (s povezavami za Pariz, Bruselj, Amsterdam, Köbenhavn ter številna nemška mesta), Zürich (s povezavami za Ženevo, Lyon …) in Frankfurt.

Pri tem velja poudariti, da je v Sloveniji možno kupiti železniške vozovnice za vse relacije po Evropi, tako da so omogočene tudi kombinacije potovanj z letali. Zagotovljene so ugodne povezave z vlaki neposredno do letališč München, Dunaj in Gradec," pa poudarjajo na Slovenskih železnicah.

Spremembe v notranjem prometu
Večje spremembe v notranjem prometu pa so: vlak ICS 18 na relaciji Ljubljana-Maribor, bo po novem iz Ljubljane odpeljal ob 13.12 namesto ob 12.12, vozil pa bo torej le do štajerske prestolnice in ne več do Špilj.

Pri SŽ-ju so zapisali: "Med Koprom in Mariborom bo izven poletne sezone (do 26. aprila 2013 in od 30. septembra 2013) vozil vlak ICS 34, ki bo iz Kopra proti Mariboru odpeljal ob 14.47, iz Ljubljane pa ob 16.50. V Maribor bo prispel ob 18.41. V istem obdobju bo na relaciji Maribor-Koper vozil ICS vlak 35 z odhodom iz Maribora ob 7.45, iz Ljubljane ob 9.42 in s prihodom v Koper ob 11.49. Vlaka IC Pohorje 502/503 bosta v zimski sezoni, do 27. aprila 2013, vozila le na relaciji Ljubljana-Maribor-Ljubljana (prej na relaciji Koper-Maribor-Koper). Od 27. aprila do 29. septembra pa bosta vozila med Mariborom in Koprom."