Dokumente je Janša objavil na spletnem socialnem omrežju. Foto: MMC RTV SLO
Dokumente je Janša objavil na spletnem socialnem omrežju. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković
Poročila, ki ga je Janković poslal protikorupcijski komisiji, še nismo prejeli. Foto: MMC RTV SLO

Kot so namreč sinoči zapisali na Twitterju oddaje 24ur, sta v svežnju pogodb, ki jih je predsednik SDS-a Janez Janša na koncu sinočnjega predvolilnega soočenja na POP TV predal predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviču, - ta pa nato voditeljici Darji Zgonc - manjkali omenjeni dve pogodbi.

Janša objavil tudi poročilo o premoženju.
Janković objavil del dokumentacije.

Janša je na Facebooku objavil šest pogodb. Prva se nanaša na stanovanje na Neubergerjevi ulici v Ljubljani, ki ga je Janša marca leta 2005 prodal podjetju Imos. Nadalje je objavljen aneks o nakupu stanovanja in parkirnega mesta na ulici Komenskega v Ljubljani. Nekaj mesecev pozneje je Janša podjetju Eurogradnje prodal zemljišča v Trenti, kar dokazuje tretji dokument.

Časnik Finance poroča, da jim je prvak SDS-a Janez Janša septembra 2004 sicer razkril svoje nepremičninsko premoženje, a je pozabil omeniti zemljišče v Trenti. Povedal je le, da ima vikend, kraja vikenda pa ni omenjal.
Objavljena je tudi pogodba o lanskem nakupu stanovanja na Mesarski ulici, pa tudi o nakupu stanovanjske hiše s pripadajočim zemljiščem v bližini Velenja.
Janša je sicer pred tem zatrdil, da dokumentov še ni hotel objaviti, ker je želel, da bi njegovi tekmeci objavili kaj več od le "pet odstotkov svojega premoženja".

Jankovićevo poročilo protikorupcijski komisiji še čakamo
Besede so letele na Jankovića, ki je na tiskovni konferenci prek vodje svoje kampanje Aleša Čerina objavil del svojih pogodb, in sicer o nakupu zemljišča na Vinterci leta 1984, pogodbo o dokupu gozda iz leta 1998, pogodbo o nakupu zemljišča v Bovcu leta 1995, dve pogodbi o prenosu deleža v Electi in kupoprodajno pogodbo za hišo v Grosupljem iz leta 2004. Poleg tega je Čerin pokazal eno izmed dveh kreditnih pogodb za nakup delnic Mercatorja iz leta 1998, ki sta po Čerinovih besedah zavarovani z dvema osebnima menicama in kupljenimi delnicami Mercatorja, sklenjena pa je bila s Factor banko.

Druge pogodbe, ki jo je Janković sklenil z SKB banko, nismo dobili na vpogled, prav tako še vedno čakamo na Jankovićevo poročilo Komisiji za preprečevanje korupcije.

Virant in Pahor tudi za dohodninske napovedi
Včeraj sta premoženje razkrivala tudi predsednik SD-ja Borut Pahor in predsednik Državljanske liste Gregorja Viranta. Virant je novinarjem dal na vpogled svoje dohodninske napovedi in vse podatke o premoženju. Zagotovil je, da se "vse sešteje kot ena plus ena je dva"; izjavil, da nikakršnega premoženja ni prenesel na družinske člane; da ima le en bančni račun in nobenega v tujini. Za konec je pozval, naj tudi drugi razkrijejo premoženje po istem ključu. Pahor je naprej razkril dokumente o nepremičninah, pozneje pa glede Virantovega poziva dejal, da nima zadržkov do razkritja dohodninskih napovedi.