Predsednik SDS-a Janez Janša je objavil poročilo o svojem premoženju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi8 Fišer
Predsednik SDS-a Janez Janša je objavil poročilo o svojem premoženju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi8 Fišer
Janšev Facebook
Janša se je odločil, da svoje premoženjsko stanje objavi na socialnem omrežju Facebook. Foto: MMC RTV SLO
Kako so na kandidate vplivala soočenja?
Razkrili svoje premoženje

Na televizijskemu soočenju na POP TV-ju je Janša pogodbe izročil Jankoviću, češ da mu jih ne bo treba iskati na Facebooku, predsednik Pozitivne Slovenije pa jih je izročil novinarki. Tekom noči bodo pogodbe objavljene na Facebook-strani Janše.

Predsednik SDS-a Janez Janša je na Facebooku objavil poročilo o svojem premoženju, pogodbe, pa bodo po njegovih besedah objavljene takoj, ko bodo njegovi sodelavci iz njih izbrisali osebne podatke.

Janša je uvodoma zapisal, da je diplomiral v rednem roku kot prvi v letniku, njegova prva redna zaposlitev pa je bila pri 22 letih. Kot trdi, ima skoraj 30 let delovne dobe, ki je bila prekinjena le v letih 1985 in 1986, ko zaradi političnega šikaniranja ni mogel dobiti redne zaposlitve in se je bil prisiljen ukvarjati s priložnostnimi višinskimi in podobnimi deli, ter leta 1988, ko je ob in po sojenju na vojaškem sodišču v Ljubljani šest mesecev prebil v zaporu.


"Ostali čas sem bil eno leto redno zaposlen v šolstvu, štiri leta v javni upravi, sedem let v gospodarstvu, preostali čas pa kot poslanec državnega zbora, član in predsednik vlade RS. Moj najvišji mesečni dohodek v tem času (vse številke so v neto vrednosti in preračunane v evro) je bila plača vodje razvoja v računalniškem podjetju v višini cca. 4.000 evrov. Povprečna mesečna plača v času, ko sem bil poslanec, je bila cca. 2.200 evrov, povprečna neto plača v štiriletnem mandatu predsednika vlade pa cca. 3.500 evrov,"
je poudaril.

Ministrska plača, ki jo je prejemal približno štiri leta, je bila prav tako nekje med tema številkama. V povprečju je, kot pravi, v tem času zaslužil cca. 2.100 evrov mesečno, kar v 30 letih znese 756.000 evrov. "Približno tolikšno vsoto, kot sem jo sam zaslužil s 30. letnim delom, je Urad za preprečevanje pranja denarja odkril pri pologih gotovine neznanega izvora v dveletnem razdobju pri g. Jankoviću," je dodal ob tem. Kot je zapisal, je v 30 letih z avtorskimi honorarji zaslužil nekje med 150.000 in 180.000 evri.

Janševo poročilo o premoženju lahko v celoti preberete tukaj.

"Trenutno prejemam poslansko plačo v višini 2.200€, skupaj z ženo imava mesečno približno 4.000€ dohodka. Ta je obremenjen z dvema kreditoma za nakup nepremičnine. Moj kredit po pogodbi znaša 172.000€, mesečna obveznost pa približno polovico plače. Žena vrača posojilo v višini 145.000€, kar mesečno tudi predstavlja približno polovico njene plače. Skupaj bova morala v naslednjih 15 letih odplačati še cca. 300.000€ posojila. Lastninski certifikat sem podaril v dobrodelne namene. Nimam delnic podjetij niti naložb v vrednostnih papirjih. Nimam premoženja ali bančnih računov v tujini. Imam osebni avto Volvo karavan," je v poročilu med drugim zapisal Janša.

Dodal je še: "Sem lastnik stanovanjske hiše v Šentilju pri Velenju z osnovo iz l. 1951 in obnovljeno l. 2004 z 200m2 uporabnih stanovanjskih površin in pripadajočim zemljiščem, solastnik stanovanja v Ljubljani z uporabno površino 85m2 ter teraso in kletnimi prostori v skupni izmeri 162m2 ter parkirnima mestoma ter lastnik vikend hiše z uporabno površino 90m2 pri Bovcu s pripadajočim zemljiščem. Letos sem po pokojnih starših podedoval tudi manjše kmetijsko zemljišče v Žalni."

Nakup stanovanjske hiše je, kot pojasnjuje, financiral s prodajo stanovanja v Ljubljani (Trubarjev kvart), na hišo pa je iz stanovanja prenesena hipoteka za kredit za stanovanje na Mesarski cesti. Razliko med ceno stanovanja in ceno hiše v višini 48.000 evrov je prav tako financiral s hipotekarnim kreditom.

Zaradi hrupne lokacija sta z ženo želela menjati stanovanje
Leta 2009 sta želela z ženo zaradi hrupne lokacije menjati stanovanje v Trubarjevem kvartu za mirnejšo lokacijo. Namesto menjave se jima je ponudila priložnost takšnega nakupa na Mesarski ulici v Ljubljani, za plačilo stanovanja v višini 325.000 evrov, kjer sta lastnika vsak polovice, pa sta oba z ženo najela posojilo. Sam je zaradi enostavnejšega postopka posojilo zavaroval s hipoteko na stanovanje v Trubarjevem kvartu. Ta hipoteka je bila pozneje prenesena na hišo v Šentilju.

"Za selitev v Šentilj v bližino ženinih staršev in ženine službe sva se odločila v času, ko sva pričakovala rojstvo sina. Ta odločitev je seveda zakomplicirala. Stanovanje v Trubarjevem kvartu v Ljubljani v velikosti 86 m2, ki sem ga letos zamenjal za hišo, sem leta 2005 kupil na trgu. Cena je bila 222.516 evrov. Kasneje sem dokupil še eno parkirno mesto za 13.500 evrov. Plačal sem ga s kupnino od prodaje enosobnega stanovanja v Ljubljani, posestva v velikosti 16.000 m2 v Trenti, gotovinskega kredita NLB v višini 21.000 evrov na dobo 5 let in prihrankov," je izpostavil Janša.

Enosobno stanovanje v Ljubljani, ki ga je prodal, da bi lahko plačal novega, je kupil s pomočjo prihrankov in hipotekarnega kredita. Trdi, da ga ni kupil od SCT-ja, kot so napačno navajali mediji, temveč od fizične osebe prek nepremičninske agencije.

Posestvo v Trenti, ki ga je prodal v menjavi za stanovanje v Trubarjevem kvartu, je po njegovih besedah kupil leta 1992 s pomočjo honorarja od dveh izdanih knjig. Posestvo obsega zazidljivo parcelo s hišno številko. Hiša je, tako Janša, sicer v ruševinah, a je v neposredni bližini avtokampa in večjega apartmajskega objekta. Opozarja, da ne drži informacija, objavljena v medijih, da gre za ničvreden gozd, ampak gre za eno najbolj atraktivnih lokacij v Trenti, parcele posestva pa mejijo na 200 m obale Soče.

"Počitniško hišico v Bovcu s pripadajočim zemljišče cca 4.000m2 sem kupil s prihranki, večinoma od avtorskih honorarjev. Nakupna cena sicer 150 let stare obnovljene bovške hišice z zemljiščem je bila med 50 in 60.000 evri. Moje skupno, doslej odplačano premoženje v nepremičninah je po nakupni ceni torej vredno: Hiša v Šentilju pri Velenju s pripadajočim zemljiščem: 300.000 evrov, Počitniška hišica v Bovcu s pripadajočim zemljiščem: 58.000 evrov," pojasnjuje.

Stanovanje v Ljubljani, katerega solastnika sta z ženo, bosta morala še odplačati ali ga prodati, kajti za vrednost tega stanovanja imata posojila. Vrednosti nepremičnin lahko, kot pravi, doda še premično premoženje v obliki osebnega avtomobila Volvo karavan, stanovanjsko opremo ter nekaj tisoč knjig.

"Vsi poslanci SDS po 100 evrov na mesec namenimo za štipendiranje"
"V svojem življenju sem po realnem obračunu zaslužil najmanj 900.000 evrov. Del honorarja za knjigo Premiki sem namenil svojcem padlih v vojni za Slovenijo, del honorarja od knjige Okopi pa za delo SDS v času, ko smo bili praktično brez resnih sredstev za delo, ker smo imeli samo 4 poslance v DZ in temu primerno dotacijo. Vsi poslanci SDS že dva mandata po 100 evrov na mesec namenimo tudi za štipendiranje otrok iz socialno šibkejših družin. To je potrebno odšteti od mojih neto prihodkov," je zapisal Janša.

Za nakup nepremičnin, ki so že odplačane in so v njegovi lasti, pa je plačal največ 360.000 evrov. Kmetijsko zemljišče v Žalni, ki ga je podedoval, ni ocenjeno, vendar njegova vrednost ne presega 20.000 evrov.

"Vesel bi bil, če bi vsi kandidati na vsakih volitvah naredili približno tak obračun in če bi imeli predstavniki javnosti do vseh enak odnos. Kupoprodajne pogodbe za nepremičnine, katerih lastnik sem, so v prilogi oziroma bodo objavljene takoj, ko moji sodelavci iz njih pobrišejo osebne podatke. Objavljam tudi kupoprodajno pogodbo za stanovanje v Trubarjevem kvartu, katerega lastnik sicer nisem več, vendar je pogodba očitno zanimiva za del javnosti," so besede, s katerimi je Janša sklenil poročilo.

Kako so na kandidate vplivala soočenja?
Razkrili svoje premoženje