Predsednik SDS-a Janez Janša je prepričan, da je za reševanje težav Slovenije treba med drugim imeti sposobno vlado in medgeneracijski sporazum. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Predsednik SDS-a Janez Janša je prepričan, da je za reševanje težav Slovenije treba med drugim imeti sposobno vlado in medgeneracijski sporazum. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Slovenska demokratska mladina (SDM) je pripravila okroglo mizo z naslovom Slovenija 2.0. Podmladku SDS-a je v uvodu spregovoril predsednik stranke Janez Janša.

Janša: Mlada generacija je bila izpuščena iz odločanja
Povedal je, da bo v prihodnjih letih od mlade generacije, ki je bila v preteklosti izpuščena iz procesov odločanja, marsikaj odvisno. Kot je dejal, je SDS v volilni kampanji poskušal čim več časa nameniti vsebinskim razpravam, začel pa je tudi socialni dialog, ki bi ga bilo, kot pravi Janša, treba nadgraditi tudi z medgeneracijskim dialogom.

"Vse probleme, ki so pred Slovenijo, je mogoče rešiti samo tako, da dobimo sposobno, operativno izvršilno oblast, ki bo videla cel gozd, ne pa samo posameznih dreves, odvisno od tega, kam posije sonce javnomnenjskih raziskav," je zatrdil in kot nujnega za reševanje težav dodal še medgeneracijski dialog.

Kot je dejal, se je namreč v zadnjih treh letih vse težave slabega upravljanja s pokojninskimi skladi poskušalo prevaliti na upokojence v obliki podaljševanja delovne dobe, kar je zanj čisto zavajanje in žalitev. Meni, da je tukaj potrebna solidarnost, in sicer tudi do mlade generacije, ki bo nosila vse posledice sprememb v pokojninskem in zdravstvenem sistemu.

Virtič: Talent je le dodatek, ne pa pogoj za uspeh
Peter Virtič
iz mariborske fakultete za elektrotehniko je mladim svetoval kako iskati delo. Kot pravi, je ključno pri iskanju zaposlitve to, da nas veseli in da nam omogoča dostojno življenje. Ključen problem pri tem je, da se posamezniki sprašujejo, katera pot je prava in da niso dovolj samozavestni.

Kot pravi, je marsikaj odvisno tudi od materialnih pogojev, npr. za študij, ki so odvisni tudi od zmožnosti staršev in pa politike države. Ključen pomen pa Virtič pripisuje motivaciji, vztrajnosti in obilici trdega dela. Osebni talent vidi le kot oddatek, ne pa pogoj za uspeh. Izpostavil je tudi pomen timskega dela in tega, da se držimo dogovorov, pisnih in ustnih.

Bitenc: Mladi v tujini razmišljajo velikopotezno
Marko Bitenc
je izpostavil, da imajo mladi v tujini enake možnosti kot v Sloveniji, razlika je le v tem, da razmišljajo velikopotezno. Dejal je, da si od politike želi le, da ga ne bi omejevala.