Janez Janša priznava, da SDS ni dosegel optimalnega uspeha na pravkar končanih volitvah. Foto: BoBo
Janez Janša priznava, da SDS ni dosegel optimalnega uspeha na pravkar končanih volitvah. Foto: BoBo
SDS vztraja z Janšo

Izvršilni odbor SDS je na svoji redni seji obravnaval položaj, ki je nastal po nedeljskih predčasnih volitvah, in oblikoval politične usmeritve stranke za prihodnost, so v izjavi za javnost zapisali v SDS-u.

Ker tega, da je SDS dobil dva sedeža manj kot leta 2008, ni mogoče šteti za uspeh, je Janez Janša ponudil svoj odstop. Izvršilni odbor se je v razpravi se je strinjal z oceno izida volitev, vendar je soglasno zavrnil njegov odstop in presodil, da ni nobene potrebe po sklicu izrednega kongresa stranke.

Izvršilni odbor stranke ob tem "zavrača licemerske pozive nekaterih samooklicanih dušebrižnikov zunaj stranke po menjavi vodstva in jim sporoča, da SDS spoštuje voljo volivcev tako na volitvah kot na referendumih ter da se za razliko od nekaterih popolnih poražencev ne razglaša za moralnega zmagovalca predčasnih volitev".

Volitve Sloveniji niso prinesle stabilnosti
V SDS-u so sicer prepričani, da "predčasne volitve Sloveniji niso prinesle potrebnega obeta stabilnosti in da rezultat volitev ne omogoča sestave programsko dovolj trdne koalicije in vlade". Ob tem ugotavljajo, da so za vsako vsaj približno programsko podobno večinsko koalicijo potrebne vsaj štiri stranke, "kar ne bo omogočalo niti sprejemanja odločitev v realnem času niti potrebne politične stabilnosti".

Izidi so "pretresli velik del Slovenije".
Stranka ob tem še ugotavlja, da so izidi volitev "pretresli velik del Slovenije". "Rezultat tega šoka so tudi številni izrazi podpore iz domovine in tujine, ki jih dobiva stranka po volitvah, in množični vstopi novih članic in članov. Samo v ponedeljek smo prejeli več kot 100 pristopnih izjav," so v SDS-u še zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da je v nedeljo zvečer marsikdo, ki se volitev sploh ni udeležil, "ker je bil prepričan, da so vnaprej odločene", začutil, da so "ogrožene nekatere temeljne vrednote".

SDS vztraja z Janšo