Janez Janša se je vsem kandidatom in kandidatkam zahvalil za sodelovanje. Kot je dejal, bo tudi v tem mandatu SDS imel dobro ekipo v parlamentu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Janez Janša se je vsem kandidatom in kandidatkam zahvalil za sodelovanje. Kot je dejal, bo tudi v tem mandatu SDS imel dobro ekipo v parlamentu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Z razdrobljenostjo oz. različnimi kombinacijami, ki se izidejo nekje na polovici, se je Slovenija že srečevala. Vemo, kako se je to reševalo, včasih bolje, včasih slabše. Čas je bil vedno takšen, ki je omogočal več časa za razmislek. Zdaj časa ni. Jankoviću želim, da bo tukaj hiter in uspešen.

Janez Janša
Urška in Janez Janša
Predsednik SDS-a Janez Janša je glas že zjutraj oddal na volišču v Velenju. Ob oddaji glasu je poudaril: "Večja bo ta udeležba, večja bo tudi legitimnost rezultata. Rezultat je v rokah volivk in volivcev. Tako kot se odločijo, tako je prav. Vsak odgovarja za svoj glas, nosi posledice takšne odločitve." Foto: Reuters
Izjava Janeza Janša

"Želim se zahvaliti vsem, ki ste glasovali za SDS. Kot nikoli doslej tudi ti glasovi niso bili zaman. SDS bo vedno stal za volivci, ki so ga podprli, in delal za dobro Slovenije," je dejal predsednik SDS-a Janez Janša.

"Prepričani smo tudi, da ta rezultat ni tisti, zaradi česar je šla Slovenija na predčasne volitve, vendar ne zaradi vrstnega reda, ampak zaradi razdrobljenosti glasov," je povedal prvak SDS-a. "Zelo verjetno se Sloveniji obetajo predčasne volitve, žal. Težave so resne. SDS jih bo pomagal reševati, ne glede na to, ali bo v opoziciji ali v koaliciji. Volivke in volivci, ki so glasovali za nas, so te težave prepoznali," je še povedal Janša, ki sicer poudarja, da v stranki vedo, da standarda ne bo mogoče dvigovati, je "pa mogoče težave s trdim delom in sodelovanjem reševati, če ne bo izključevanja in če se ne bo ponavljala politika zadnjih let".

"Volivke in volivci imajo zadnjo besedo"
Po Janševih besedah so volivke in volivci imeli izbiro in "oni imajo zadnjo besedo, to spoštujemo". Prepričan pa je, da tisti, ki bo dobil mandat za sestavo vlade, mora to storiti čim prej. "Naš predlog za spremembo ustave za čimprejšnjo sestavo vlade je še vedno aktualen," je še dodal.

Na vprašanje, ali se bo umaknil s položaja predsednika SDS-a, pa odgovarja: "Kar se mene tiče, to ni noben problem. O tem odloča kongres." Je pa dejal, da ga skrbi, kako se bo "neka sestava parlamenta, ki bo v veliki meri nova, spopadla z razmerami, ki so pred nami". "Mislim, da za te stvari, ki nas čakajo, potrebujemo preizkušene rešitve, izkušnje, mednarodno podporo in vse tisto, kar ponuja SDS."

Matoz: Nad lastno neizvolitvijo nisem razočaran
Kot je dejal Franci Matoz, pa nad lastno neizvolitvijo ni razočaran. "Vedel sem, da nastopam v okraju, v katerem bom težko izvoljen, zato je nisem niti pričakoval," je pojasnil. Je pa dodal, da je izid stranke presenečenje. Še bolj pa je po njegovem mnenju presenečenje izid Pozitivne Slovenije. "Verjetno ljudje niso prihajali na volišča, bila je namreč nizka udeležba v okrajih, kjer bi lahko mi dosegli boljši rezultat. Ampak, ljudje so se odločili, rezultat je treba spoštovati in počakati na sestavo vlade," je sklenil.

Žiga Turk pa je dejal, da so se mu javnomnenjske ankete zmeraj zdele predobre. Meni namreč, da je za Zorana Jankovića glasovalo veliko ljudi, ki jih ankete ne dosegajo, "morda tudi anketarjem tudi niso povedali, kako so glasovali".

Černač: SDS je vedno sodeloval
Na vprašanje, ali je SDS, če bo v opoziciji, pripravljen sodelovati z Zoranom Jankovićem, podpredsednik SDS-a Zvonko Černač odgovarja: "SDS je vedno sodeloval." Ob tem dodaja: "Spomnite se, da smo leta 2009 sami ponudili sodelovanje, pa je bilo odklonjeno. Nikoli se nismo pred kom zapirali. Vedno smo delovali na konstruktiven način in želeli pomagati k boljšemu položaju Slovenije. Janković je ta vrata zaprl že pred koncem volilne tekme."

"Rezultat ni najboljša popotnica"
"Ne gre za SDS, gre za Slovenijo in za Slovenijo smo delali," je v nadaljevanju pojasnil Černač, ki je prepričan, da "Slovenija potrebuje trdno vlado, ne glede na to, kaj se bo na koncu pokazalo, da so se volivke in volivci odločili". Zagotovil je, da ima predsednik stranke Janez Janša vso podporo.

O morebitnih predčasnih volitvah, če zmagovalec ne bo mogel sestaviti koalicije, pa je Černač dejal, da si tega nikakor ne želi. "Želim si, da bi lahko Slovenija končno zadihala s polnimi pljuči. Se pa bojim, da tak rezultat, če bo na koncu obveljal, ni najboljša popotnica temu," je sklenil.

Mate: Smo največja stranka v Sloveniji
"Ko smo leta 2008 izgubili volitve, smo takoj ustanovili strokovni svet, praktično je bila to vlada v senci, ki se je redno sestajala in pripravljala program. Vse pobude, ki so bile v državnem zboru v teh treh letih, so bile narejene v jedru prejšnje vlade. Pridružilo se nam je nekaj novih obrazov. Skupaj preko 600 in mi smo se pripravljali na to, da bi na volitvah zmagali," pa je že pred objavo izida volitev dejal Dragutin Mate.

Dodal je še, da bo stranka funkcionirala naprej, saj so po njegovih besedah največja stranka v državi. "Tu se nima kaj veliko spremeniti," je prepričan.

Z razdrobljenostjo oz. različnimi kombinacijami, ki se izidejo nekje na polovici, se je Slovenija že srečevala. Vemo, kako se je to reševalo, včasih bolje, včasih slabše. Čas je bil vedno takšen, ki je omogočal več časa za razmislek. Zdaj časa ni. Jankoviću želim, da bo tukaj hiter in uspešen.

Janez Janša
Izjava Janeza Janša