Jankovićevo slavje je trajalo pozno v noč. Foto: Reuters
Jankovićevo slavje je trajalo pozno v noč. Foto: Reuters
Naslovnica srbskega portala b92.net. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci smo imeli prve predčasne volitve v svoji 20-letni zgodovini. Foto: BoBo
Janković s soprogo Mijo na volišču. Foto: BoBo
Tuji mediji so se kar razpisali o slovenskih volitvah - od ameriških časnikov do tajvanskih, od srbskih do britanskih. Foto: MMC RTV SLO
Janša je še dan pred volitvami računal na dokaj gladko zmago. Foto: BoBo
Pogled na tuje fotogalerije. Foto: MMC RTV SLO

Prvi odzivi iz tujine so prišli iz Hrvaške. Zagrebški Radio 101 je že kako uro pred koncem volilnega molka, ko se je še vsa novinarska srenja na Slovenskem živčno zadrževala, da ni česa preveč izdala na socialnih omrežjih, objavil naslednji twitt: "[breaking] Poraz Janše u SLO! (neslužbeni rezultati anketa) PS 28,37 SDS 27,2 SD 10,82 LGV 7,89 DeSUS 7,25 Sls 6,15 NSi 5,11". Malce kasneje, ko so se očitno zavedli svoje vloge, pa: "Pozdrav novim followerima iz Slovenije! #volitve2011 #volitve".

Sicer pa so bili svetovni mediji v svojih odzivih na Jankovićevo zmago enotni, da je rezultat nepričakovan, da to pomeni velik udarec za Janšo - pa tudi za zadnjega v vrsti udarcev za evropske vlade, ki se zaradi finančne krize sesuvajo kot domine.

Poudarjajo tudi, da je Janković svojo stranko ustanovil pred komaj sedmimi tedni in da najverjetnejšega bodočega premierja čaka strašljivo težka naloga spopadanja z vse višjim državnim dolgom, nezaposlenostjo in pretečo recesijo.

Evropska komisija v skladu z utečeno prakso ne komentira izida nedeljskih parlamentarnih volitev v Sloveniji, saj gre za normalen demokratičen proces v članici Evropske unije, so pojasnili v Bruslju. Ko bo znano, kdo je novi slovenski premier, mu bo predsednik komisije Jose Manuel Barroso v skladu z običajno prakso poslal čestitko. Kar se tiče finančnih in gospodarskih razmer v Sloveniji, pa so v komisiji le spomnili na to, kar so v preteklosti že večkrat povedali - da "popolnoma zaupajo v sposobnost slovenskih institucij", da se bodo soočile z izzivi.

Do ugleda z Mercatorjem
Francoski Le Monde pod naslovom "V Sloveniji Zoran Janković pripravil presenečenje zakonodajalcem" izpostavlja dejstvo, da so še dan pred volitvami vse ankete kazale na "prepričljivo zmago Janševe stranke" in da je Janković ustanovil stranko posebej za predčasne volitve. V članku zaključujejo, da je Pahorja odneslo slabo gospodarsko stanje, in še: "Kot članica evroobmočja je bila Slovenija nekoč videna kot vzgled uspeha v tranziciji od komunističnega obdobja. Danes jo hromijo recesija, brezposelnost in strah pred zadolženostjo."

Francoska tiskovna agencija AFP v novici z naslovom "Slovenijo bo vodil vodja supermarketa" navaja, da si je v Srbiji rojen Janković ustvaril ime kot vodja največje trgovske verige v državi, Mercatorja, ki ga je uspešno vodil osem let, preden ga je leta 2005 Janša odstranil s položaja zaradi po Jankovićevih besedah političnih nesoglasij.

Britanski Guardian prav tako izpostavlja presenetljivo zmago ljubljanskega župana, ki da bo najverjetneje sestavil koalicijo z odhajajočimi Socialnimi demokrati. Pahorjev poraz je bil pričakovan, piše Guardian, a zmaga Pozitivne Slovenije je popolnoma nepričakovana, potem ko so ankete tedne napovedovale gladko zmago za nekdanjega premierja Janeza Janšo.

Avstrijska televizija ORF izpostavlja, da so prve predčasne volitve v 20-letni zgodovini Slovenije spremenile njeno politično sliko, saj sta v parlament stopili kar dve novi stranki.

Italijanska La republicca pa piše, da je Janković premagal vse napovedi.

Med akreditiranimi novinarji zašumelo
Še najbolj sta se o volitvah v Sloveniji razpisala hrvaški Jutarnji list in srbski b92. Jutarnji pod naslovom "Presenečenje na volitvah v Sloveniji: Zoran Janković premagal Janeza Janšo!" piše o "velikem preobratu" in da je Jankoviću v manj kot dveh dneh uspelo zmanjšati razliko od 7 do 12 odstotkov, kolikor je po anketah zaostajal za Janšo.

"Govorice o tem, da rezultati vzporednih volitev kažejo na Jankovićevo vodstvo, so med okoli 500 akreditiranimi novinarji v Ljubljani začele krožiti že popoldne, a so slovenski kolegi nejeverno komentirali, da je vseeno treba počakati na 'prave' rezultate. No, Jankovićeva prednost je nato sodeč po vzporednih volitvah le še narasla, kmalu pa so tudi vsi prvi rezultati potrdili, da se je pripetil veliki preobrat v levo, čeprav so vse do volilnega molka vsi trdili, da Sloveniji sledi obrat v desno," piše časopis.

Iskanje razlogov
Jutarnji piše, da je težko pojasniti, kako je prišlo do take spremembe, da pa gre za rezultat vrste dejavnikov, med katerimi velja izpostaviti Janšev poziv tekmecem po predaji dokumentov o nepremičninah, on sam pa je na koncu objavil zgolj svoj "povzetek". Drago naj bi ga stalo tudi to, da se je v petek zvečer odločil izpustiti soočenja na nacionalki, volivci pa da so v praznem stolčku videli strah pred soočenjem z Jankovićem. Janši je morda škodilo tudi to, da se je v zadnjih dneh začel vse bolj odmikati od centra in proti desni, kar naj bi mobiliziralo leve volivce.

Časopis še napoveduje, da bi kljub osebni nestrpnosti Janković lahko računal na koalicijo s Pahorjem, "ki bi bil verjetno pripravljen požreti svoj ponos in se žrtvovati za domovino", kot so komentirali tudi v Financah. Ne glede na to, pa da so rezultati tudi Pahorjeva velika zmaga, saj je imel na začetku kampanje le 2-odstotno podporo.

Možna bi bila tudi koalicija z Državljansko listo nekdanjega Janševega ministra Gregorja Viranta, a bi se tu znale pojaviti težave, glede na to, da je Janković kot menedžer starega kova naklonjen zaščiti delavskih in socialnih pravic, medtem ko je Virant dokaj predan neoliberalnim idejam.

Spremenjena politična slika
Daleč najbolj navdušeni nad rezulati slovenskih volitev so bili pri srbskem b92, kjer so novico o Jankovićevi zmagi uvrstilli na prominentno prvo mesto, z velikim (čeravno tendencioznim, glede na to, da je Janković v prav toliko Srb, kot je Slovenec) naslovom "SLO: Srb zmagal na volitvah!" V članku poudarjajo, da se še nikdar do zdaj ni zgodilo, da bi predvolilne javnomnenjske napovedi odstopale do te mere. V rezultatih naj bi se videle zgodovinske spremembe na političnem prizorišču Slovenije, saj so zunaj parlamentarnega praga ostale kar tri stranke, ki so bile nepogrešljiva politična stalnica dolgih 20 let (LDS, SNS, Zares).

B92 nato postreže še z malce biografije: "Zoran Janković, čigar oče je bil Srb, mama pa Slovenka, se je rodil leta 1953 v vasi Saraorci pri Smederevu, kjer je tudi preživel otroštvo. Šolal se je v Sloveniji, kjer je začel svojo poslovno kariero, širši javnosti pa je postal znan kot predsednik uprave Mercatorja."

In še: "Mnogi tuji mediji so predvolilno kampanjo v Sloveniji označili za 'odlični triler', poln vsakodnevnih odkrivanj afer, vezanih za politične akterje. Omenjene afere so bile večinoma vezane na premoženje in poslovanje vodij političnih strank. Vse to, ob napovedih zaostrovanja krize v Sloveniji, morda pojasni dejstvo, da je odšlo na volitve skoraj 70 odstotkov volivcev".

Zanimivi so tudi komentarji uporabnikov pod člankom. Eden tako piše, da so "Slovenci dokazali, da ne gledajo na to, od kod kdo prihaja, ampak kako dela", drugi, da se kaj takega v Srbiji nikdar ne bi moglo zgoditi (da bi zmagal denimo Hrvat), spet tretji pa z malce grenkobe ponazarja srbsko realnost: "Torej, kdor hoče biti uspešen Srb, je zanj najbolje, da najprej zapusti Srbijo."