Izostanek dela SDS-ovih volivcev je bil ključen za uspeh Zorana Jankovića. Foto: BoBo
Izostanek dela SDS-ovih volivcev je bil ključen za uspeh Zorana Jankovića. Foto: BoBo
Zoran Janković
Zmago Zorana Jankovića je nakazala petkova anketa. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Janez Janša je na koncu kampanje naredil največ napak. Foto: BoBo

Aktivacija volivcev, ki niso nameravali na volitve, na eni ter nenačrtovana abstinenca na drugi strani, sta glavna razloga preobrata, ki smo mu bili priča včeraj, so sporočili iz tržnoraziskovalne agencije Valicon.

Za zmago Zorana Jankovića je v veliki meri zaslužen tudi Janez Janša, menijo v agenciji. Zoranu Jankoviću je namreč uspelo aktivirati volivce, ki so v zadnjem hipu svoj glas raje oddali njegovi listi kot nekomu drugemu, na volišča pa je pritegnil tudi kar nekaj tistih, ki na volitve niti niso nameravali – takšnih je za četrtino »nepričakovanih« glasov, približno enak delež, kot je delež glasov, ki so bili sicer namenjeni SD-ju.

Volivce "sunil" Pahorju, Janševi ostali doma
Več kot polovico razlike med napovedanim in končnim rezultatom Pozitivne Slovenije so torej prispevali tisti, ki se volitev niso nameravali udeležiti ali pa so nameravali voliti SD. Aktivacija je podobna tisti, ki je leta 2008 uspela SD-ju, a ni bila tako silovita in sama po sebi ne bi zadostovala za preobrat in zmago.

Ključ do zmage Zorana Jankovića je bila namreč izguba glasov na strani Janševega SDS-a. Ta je dosegel slabši rezultat kot leta 2004, ko je stranka dosegla zmago. Del volivcev, ki so še sredi preteklega tedna odgovarjali, da bodo volili SDS, je tako ostal doma.

Kar dobro polovico glasov, ki so v zadnjem trenutku zapustili SDS, namreč predstavljajo volivci, ki se volitev na koncu sploh niso udeležili. Preostali so se porazdelili med SLS, NSi ter listo Gregorja Viranta.
Anketa Ninamedie zaznala poraz Janše
Izide t.i. kontinuirane meritve sta danes predstavila tudi urednik Mladine Grega Repovž in direktor Ninamedie Nikola Damjanić. V Ninamedii so začeli anketirati v petek, 25. novembra, v ponedeljek pa so objavili prvo volilno napoved.

V naslednjih dneh so objavljali seštevek rezultatov zadnjih treh dni meritev, in sicer na skupnem vzorcu 600 anket oz. na dnevnem vzorcu 200 anket. Zadnjo anketo so objavili v petek pozno zvečer, pri čemer so v rezultate vključili tudi rezultate petkovega anketiranja.

Petkova večerna anketa je kot seštevek vseh treh dni merjenja sicer še vedno kazala zmago SDS-a za 3,9 odstotka, a je meritev na vzorcu 200 anket nakazala preobrat. Lista Zorana Jankovića bi na podlagi tako pridobljenih podatkov na volitvah zmagala z 28,4 odstotka glasov, SDS pa bi prejel 25,1 odstotka. Vendar meritve zaradi nereprezentativnega vzorca niso javno objavili, pač pa so na spletni strani Mladine omenili, da SDS nima več zagotovljene podpore, je pojasnil Repovž.

Osnovnošolske napake Janše
Repovž in Damjanić se strinjata, da je Janša v zadnjih dneh kampanje delal "osnovnošolske napake". Konkurenco je izzval, naj pokaže dokumente o lastništvu, sam pa jih ni prinesel na četrtkovo soočenje na komercialni televiziji, je dejal Damjanić.

V petek se nato ni pojavil še na drugi komercialni televiziji, zvečer pa niti na TV Slovenija. Vzrok petkove neudeležbe na soočenjih pa bi bil po besedah Repovža lahko tudi v tem, da je Janša s tem skušal rešiti glasove, ki se jih je še dalo rešiti.
Vse objavljene javnomnenjske raziskave, ki so nakazovale zmago SDS-a, sicer po mnenju Damjanića dokazujejo, da se javno mnenje ne oblikuje na podlagi javnomnenjskih raziskav.