"SMS je v teh 11 letih postala zrela stranka. Prečiščena je interesentov, ki so prišli v času uspehov. Tisti, ki vztrajamo, smo s srcem pri stvari, idealisti. Iz zgolj generacijske stranke smo postali stranka z močnim programom, ki temelji na evropski zeleni zgodbi," pravi predsednik stranke Krajnc. Foto: MMC RTV SLO/A. S.

"Študenti se že leta borijo za svoj status. Sam sem bil prisoten na vseh protestih od leta 1996 dalje," poudarja Darko Krajnc, a dodaja, da z zavračanjem dialoga protestniki niso boljši od elit.

Predsednik SMS-Zelenih se je v sredo udeležil zasedbe filozofske fakultete v Ljubljani, a so udeleženci pričeli vzklikati "Stranke ven!". V MMC-jevem klepetu je povedal, da podpira tako študentsko gibanje kot protestnike iz gibanja 15o, saj država ne naredi premikov naprej. "S takim načinom zavračanja dialoga pa niso protestniki nič boljši od naših večnih vladajočih elit, ki se še vsaj pogovarjajo, če že naredijo ne nič! Borimo se za podobne stvari in proti isti garnituri," dodaja.

Celoten klepet, v katerem je Krajnc odgovarjal tudi na vprašanja o zelenih delovnih mestih in legalizaciji vseh vrst konoplje, preberite tukaj.

Njegova stranka, ki se na volitve podaja s koalicijo nekaterih zelenih in ekosocialnih gibanj podobno kot protestniki zagovarja reformo bolonjskega načina študija – izobraževanje na vseh stopnjah bi po njihovem moralo biti brezplačno. Za zaposlitev mladih bi uvedli triletne 'davčne počitnice', torej oprostitev in znižanje davka na delo, ter povečali gradnjo neprofitnih, najemnih stanovanj.

MMC je v okviru predvolilne kampanje na RTV Slovenija pripravil klepete s predstavniki strank, ki kandidirajo v vseh volilnih enotah. Stranke so razvrščene v skladu z javnim žrebom na TV Slovenija. Vabljeni k prebiranju izvedenih klepetov tukaj.

"Potrebujemo politiko, ki bo nagrajevala odgovoren odnos do ljudi in okolja – družbena in okoljska odgovornost. To je v svetu konkurenčna prednost. Slovenija zamuja. Ker se gremo raje TEŠ 6 in podobne netrajnostne projekte," dodaja. Strateški potencial pa so po njegovih besedah učinkovita raba energije in obnovljivi viri ter samooskrba s hrano. Pred tremi leti so se na volitvah povezali z SLS-om, zdaj pa se "zaradi slabe izbire in izkušnje iz preteklosti" niso odločili za povezovanje s parlamentarnimi strankami. "Ne gre za vsak način iskati zgolj vstopa v parlament in se potem razleteti na koščke ali kregati," še pravi Krajnc.