"Zaenkrat je situacija takšna, da ostajamo zunaj koalicije," je dejal Radovan Žerjav. Foto: BoBo

Žerjav je še pred srečanjem z Jankovićem poudaril, da je edina realna možnost za oblikovanje nove vlada ta, da bi koalicijo sestavili dve največji stranki - Jankovićeva Pozitivna Slovenija in Janšev SDS. Podobno je ponovil tudi po dve uri trajajočem sestanku.

"Če ne bosta ti dve stranki skupaj, bomo imeli že v štartu vgrajeno blokado, ki nas bi tepla cel mandat," je zatrdil predsednik SLS-a Žerjav. Kot meni, bi "dva največja morala najti toliko modrosti in sedeti v parlamentu, na magistratu ali v kafiču in najti rešitev za to, da bomo državo peljali naprej". Drugi bi po Žerjavovih besedah morali dajati podporo.

Državna volilna komisija je preštela tudi glasovnice iz tujine. K izidom so tako dodali še 6.851 glasov, ki pa zaenkrat niso spremenili razmerij. Uradnje izide državnozborskih volitev bodo razglasili v petek, s čimer se bodo lahko začeli postopki za oblikovanje nove politične podobe državnega zbora in vlade.

Žerjav pogovor označuje kot korekten
"Moram reči, da je bil pogovor korekten, da smo seveda dobili povabilo v koalicijo, ampak v SLS-u zaenkrat vztrajamo pri svojem stališču, tako kot smo tudi dejali in ne vidimo nobenih možnosti za vstop," je Žerjav ocenil pogovore z "najverjetnejšim novim mandatarjem".

Prepričan je namreč, da so volilci, ki so dali svoj glas SLS-u, izrazili željo tej stranki, zato bi bili do njih "nekredibilni in neverodostojni, če bi vstopili v to koalicijo". Čeprav so med strankama vsebinska razhajanja, je Žerjav zatrdil, da bodo reformam nudili podporo. "Če bo interventni zakon pripravljen do novega leta, se lahko računa na podporo, jasno pa tudi pri tistih izzivih, spremembah in reformah, ki jih Slovenija potrebuje - pokojninska reforma, zdravstvena reforma, reforma delovno-pravne zakonodaje ...," je še dodal.

Glede konkretnih ponudb pa je Žerjav povedal, da to "zaenkrat to ostaja skrivnost". "Mislim, da je nekorektno, da se o teh pogovorih, ki so le pogovori, govori javno," je dodal.

V SLS-u proti zadolževanju in dvigu DDV-ja
Žerjav je že prejšnji teden po seji izvršnega odbora SLS-a pojasnil, da za vstop SLS-a v koalicijo z Jankovićem "praktično ni možnosti". Med programskimi razhajanji izpostavlja predvsem zadolževanje in dvig DDV-ja, ki mu v SLS-u ostro nasprotujejo. Kot je Žerjav povedal po razglasitvi neuradnih izidov, za vstop v koalicijo tega pomisleka "ne bi mogli spregledati". Ob tem pa je zagotovil, da bo stranka SLS konstruktivna opozicija.

V tem tednu srečanje z Janšo?
Najverjetnejši mandatar Janković, kot kaže po opravljenih pogovorih z SD-jem, Listo Virant, DeSUS-om in NSi-jem, zanesljivih koalicijskih partnerjev še nima. Borut Pahor mu je sicer zagotovil podporo v državnem zboru, vendar pa končne besede o morebitnem sodelovanju v koaliciji še ni izrekel. Najobetavnejše je bilo srečanje z DeSUS-om, medtem ko Liste Virant ni prepričal, zavrnili pa so ga tudi v NSi-ju.

Po neuspelem poskusu srečanja med Jankovićem in predsednikom SDS-a Janezom Janšo pa se morebiti pogovori med predsednikoma strank, ki sta na volitvah prejeli največ glasov, obetajo v prihodnjih dneh.