Janković se je že takoj po volitvah sestal s predsednikom SD-ja Pahorjem, v torek s prvakom DeSUS-a Karlom Erjavcem, danes pa tudi s predstavniki Liste Virant. Gregor Virant je po sestanku dejal le, da so
Janković se je že takoj po volitvah sestal s predsednikom SD-ja Pahorjem, v torek s prvakom DeSUS-a Karlom Erjavcem, danes pa tudi s predstavniki Liste Virant. Gregor Virant je po sestanku dejal le, da so "še daleč od koalicije". Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Gregor Virant, Zoran Janković, Karl Erjavec, Franc Križanič in Janez Janša
Kako bo izgledala koalicija? Foto: BoBo
Kam levica, kam desnica?
Bo Janković sestavil koalicijo?

Da bi se pogovorili o delu stranke po volitvah, so se v Ljubljani sestali izvoljeni poslanci na listi Pozitivne Slovenije. Predsednik stranke Zoran Janković je glede usklajevanj za vstop v koalicijo dejal le, da o tem ne more povedati nič, saj so to le prvi pogovori, na katerih vsak predstavi svoje poglede, pozneje pa se bodo dogovarjali naprej.

Na vprašanje, ali verjame, da mu bo uspelo sestaviti koalicijo, pa odgovarja z vprašanjem: "Zakaj pa ne bi verjel"? Vsi trije pogovori s strankami po volitvah, torej z SD-jem, Listo Virant in DeSUS-om, so bili po Jankovićevih besedah konstruktivni. Kaj več pa ni želel povedati.

Predsednika SD-ja Borut Pahor je sicer v sredo izpostavil, da imata z Jankovićem zelo različen način vodenja, pri čemer je Jankovićev "deloma avtokratski". Janković je danes to komentiral le z besedami, da "Pahor rad nastopa".

"Srca se bodo ogrela"
In kaj menijo nekateri Jankovićevi bodoči poslanci? Peter Vilfan verjame, da se bo izpolnilo vse, kar je Pozitivna Slovenija napovedovala. V nadaljevanju pričakuje konstruktivnejše pogovore, popuščanja in kompromise, ob čemer verjame, da bodo kmalu imeli koalicijo, ki bo sposobna voditi državo. Renata Brunskole, v minulem mandatu poslanka SD-ja, meni, da "se bodo srca ogrela, da bomo delovali v dobrobit Slovenije" in da v tem trenutku ni politične stranke, ki si tega ne bi želela.

Zanoškar si želi levo in desno koalicijo
Po besedah Matjaža Zanoškarja bi bilo dobro, da bi se druge stranke zavedale, da je sedaj čas, da se "zresnimo, naredimo koalicijo in dobro vlado, da bo država izplavala iz teh težav". Ob vprašanju, s kom se vidi v koaliciji, omenja Listo Virant, DeSUS in tudi SLS. "Ne bi bilo slabo, če bi bila v koaliciji leva in desna stran," še ugotavlja Zanoškar, v minulem mandatu poslanec DeSUS-a.

Janković se je pogovarjal z Danilom Türkom

Že v ponedeljek se je Zoran Janković sestal tudi s predsednikom države Danilom Türkom. Javnost o srečanju in njegovi vsebini ni bila obveščena, neuradno pa naj bi se pogovarjala o postopkih oblikovanja nove vlade. Ustanovna seja novega državnega zbora mora biti sklicana najpozneje 24. decembra, predsednika vlade pa, potem ko ga za to mesto predlaga predsednik države, izvoli večina vseh poslancev v tajnem glasovanju.

Sestal se bo tudi z drugimi strankami
Janković se bo v naslednjih dneh predvidoma sestal tudi s predstavniki drugih strank, ki so se uvrstile v parlament. S predsednikom SLS-a Radovanom Žerjavom naj bi se govoril v četrtek ali petek, termini sestankov s predstavniki drugih strank pa za zdaj niso znani. Žerjav je v torek zatrdil, da v tem trenutku ni nobene možnosti, da gre SLS v koalicijo. "Točka, ki je za nas problematična, je dvig DDV-ja," je dejal.

Kam levica, kam desnica?
Bo Janković sestavil koalicijo?