SLS bo na volitvah veliko presenečenje, napoveduje Žerjav.
SLS bo na volitvah veliko presenečenje, napoveduje Žerjav. "Pozitivno, da ne bo pomote," dodaja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Umetnikom je treba omogočiti, da bodo lahko sami tržili svoje izdelke in se bodo sami preživeli, ne pa da jih bo država hranila kot tretjerazrednega invalida

Olga Butinar Čeh

Tudi zato bo SLS v glavnem mestu nastopil s "tremi pozitivkami, Žerjavovimi mušketirkami", je na predstavitvi poslanskih kandidatk dejal predsednik SLS-a. Z njimi SLS Ljubljani prinaša "žensko toploto in srčnost", hkrati pa veliko znanje in izkušnje.
Čeprav Žerjav vedno poudarja enakomeren razvoj Slovenije ("udejanjiti moramo Slovenijo ene hitrosti, ne dveh ali treh"), hkrati priznava, da ima Ljubljana kot prestolnica svoj poseben status in da ga je treba spoštovati. Tudi tu Žerjav pričakuje uspeh, na državni ravni pa bo SLS po njegovi oceni veliko presenečenje teh volitev.

Družina kot dohodninski zavezanec
V volilnem okraju Ljubljana Šiška II kandidira magistra poslovnih ved Alenka Lovišček Stojanovič, ki želi s pomočjo politike stopiti na prste preveč razpaslim lokalnim interesom in skrbeti za "do sosedov prijazno lokalno skupnost". Ena prvih poti do tega cilja je ureditev problematike parkirišč za blokovska naselja. Poleg tega podpira uvedbo enotne evidence prejemkov, ki bo poskrbela za po njenem mnenju učinkovitejše in pravičnejše urejanje problematike socialnih transfejev, poleg tega podpira uvedbo družinske dohodnine - ko je davčni zavezanec družina kot celota, in ne le posameznik.

"Ne nasedati obljubam o visoki gospodarski rasti"
Kandidatka v okraju Ljubljana Vič - Rudnik II Monika Malešič je opozorila na sveže poročilo bonitetne agencije Moody's, po katerem dolžniška kriza ogroža vse evropske suverene države, posledično pa pred bankrotom ni varna niti Slovenija. Zato je SLS pripravil ustrezen program konsolidacije javnih financ, ki je realen, poudarja Malešičeva. Ocenjuje, da druge "medijsko odmevne" stranke pripravljajo nerealno povečanje gospodarske rasti. Malešičeva se zavzema za učinkovitejše črpanje sredstev iz evropskih strukturnih skladov, saj se je po njenih trditvah pogosto dogajalo, da so do sredstev prišla le "dobro zlobirana podjetja", dobri podjetniki pa so ostali na cedilu zaradi slabe obveščenosti.

"Umetnikom omogočiti, da sami preživijo"
Na področje kulture je usmerjena kandidatka v okraju Ljubljana Bežigrad II Olga Butinar Čeh. Po njenih trditvah je mogoče področno stanje hitro izboljšati z nekaj manjšimi zakonskimi spremembami. "Umetnikom je treba omogočiti, da bodo lahko sami tržili svoje izdelke in se bodo sami preživeli, ne pa da jih bo država hranila kot tretjerazrednega invalida," je izjavila. Po njenem mnenju je to mogoče, saj da ima Slovenija izjemno razvito kulturno sfero, ki je priznana tudi v tujini. Poleg tega se bo Butinar Čeh usmerila na problematiko starostnikov, ki se jim "prepogosto odpovemo", namesto da bi njihovo znanje in izkušnje dejavno vključili v družbo. Zakaj kultura? "Lahko imamo razvito gospodarstvo in ekonomijo, a če nimamo svoje identitete, kulture in ne cenimo jezika, nas ni," je sklenila kandidatka SLS-a.

Umetnikom je treba omogočiti, da bodo lahko sami tržili svoje izdelke in se bodo sami preživeli, ne pa da jih bo država hranila kot tretjerazrednega invalida

Olga Butinar Čeh