V SLS-u predlagajo ukrepe za pravno državo za vse. Foto: BoBo
V SLS-u predlagajo ukrepe za pravno državo za vse. Foto: BoBo

Predsednik SLS-a Radovan Žerjav in strokovni sodelavec SLS-a Janez Čebulj sta na novinarski konferenci spregovorila na temo "učinkovitosti pravne države in zagotovitve pravne države za vse". Kot je pojasnil Žerjav, si v stranki ne želijo dveh pravnih držav, ampak "na vsakem koraku in za vse enako".

Napovedal je, da bodo, če bo stranka SLS imela možnost odločanja, s 1. junijem 2013 uvedli finančno policijo. Povečali pa bi tudi pooblastila, ki jih imata Računsko sodišče in protikorupcijska komisija. "Brezzoba tigra morata dobiti zobe, da bosta lahko koga ugriznila," je dodal.

"Slovenska politika se mora osamosvojiti"
Žerjav je pojasnil, da ljudje na terenu izpostavljajo, da v Sloveniji ni socialne pravičnosti in pravne države. "Ljudje se ne počutijo dobro in državi ne zaupajo," je prepričan. Zato je prepričan, da je na vseh segmentih treba storiti "bistveno več, če želimo, da pravna država deluje". Ob tem sicer dodaja, da je tudi med sodniki in tožilci veliko takih, ki svoje delo dobro opravljajo, vendar "tisti slabi mečejo slabo luč na vse".

Predsednik stranke SLS poudarja, da se mora politika osamosvojiti. "Stranke morajo biti financirane samo iz proračuna, vsi ostali viri so prepovedani," dodaja, saj je prepričan, da bi se s tem ukrepom dosegla neodvisnost. "Potrebujemo več države, ki je močna, se odloča suvereno, za to pa mora imeti instrumente," je sklenil.

Čebulj: Pozornost je treba nameniti 1. stopnji sodstva
"Socialna pravičnost in pravna država - eno brez drugega ne more učinkovati," je prepričan Čebulj. Po njegovih besedah pa je temelj pravne in socialne države učinkovitost sodstva, "posebno pozornost je treba posvetiti 1. stopnji sodstva". V zvezi s tem je izpostavil težavo trajnega sodniškega mandata. "Ne gre za revolucijo, ampak za nadaljevanje nečesa, o čemer se je v državi že razmišljalo - gre za t. i. poskusni mandat oz. omejene mandate, sodnik bi lahko šele po drugem ali tretjem mandatu pridobil trajnega," je povedal.

"Sodniki so sodna veja oblasti in imajo pomembno vlogo, zato je treba zagotoviti drugačno imenovanje sodnikov," je nadalje pojasnil Čebulj in predlagal, da se sodni svet preoblikuje, 1/3 članov bi imenoval državni zbor, 1/3 predsednik države in 1/3 sodniki med sabo.