27. avgust je zadnji dan za oddajo kandidatur za volitve, ki bodo 21. septembra. Foto: MMC RTV SLO
27. avgust je zadnji dan za oddajo kandidatur za volitve, ki bodo 21. septembra. Foto: MMC RTV SLO
3. septembra bodo z žrebom določili vrstni red kandidatov na glasovnicah. Foto: MMC RTV SLO
Zadnji dan za vložitev kandidatur

Do polnoči, ko se je iztekel rok za vložitev kandidatur na parlamentarnih volitvah, je kandidatne liste vložilo 17 list oziroma 19 strank.

Kandidaturo je vložilo devet parlamentarnih strank, vse so to storile s podpisi treh poslancev, torej bodo zagotovo nastopile na volitvah. Kandidatne liste s podpisi volivcev pa so vložile Lista za čisto pitno vodo, Lista za pravičnost in razvoj, Zeleni Slovenije, Naprej Slovenija, stranka Akacija, Stranka slovenskega naroda in Zelena koalicija (sestavljata jo Zeleni progres in Zelena stranka). Kandidatne liste je v vseh osmih volilnih okrajih vložila tudi Krščansko demokratska stranka. Na volitvah bo sodelovala tudi Stranka mladih Slovenije, ki bo nastopila na skupni listi s SLS-om. Razen list Naprej Slovenija, Zelena koalicija in Akacija, so vse druge kandidature vložile v vseh volilnih enotah.

Za predstavnika madžarske skupnosti v slovenskem parlamentu se potegujejo trije kandidati in dve kandidatki, za predstavnika italijanske skupnosti pa štirje kandidati.

V naslednjih dneh bo potekal postopek preverjanja ustreznosti oz. zakonitosti vloženih list, na podlagi katerega bodo pristojne volilne komisije tudi izdale odločbe o njihovi potrditvi oziroma zavrnitvi. Če komisija volilne enote ugotovi, da kandidatna lista ni določena skladno z zakonom o volitvah v državni zbor, jo zavrne. Če pa ugotovi formalne pomanjkljivosti, pa od predlagatelja zahteva, da jih v treh dneh odpravi, če tega ne stori, pa kandidatno listo oz. kandidaturo posameznega kandidata zavrne.

Seznam kandidatur v vsako gospodinjstvo
Zakonski rok za dokončno potrditev list se bo iztekel v torek, 2. septembra. V sredo pa bodo z žrebom določili vrstni red kandidatnih list na glasovnicah. Seznami kandidatur bodo nato javno objavljeni. Državna volilna komisija jih bo tokrat objavila tudi v posebni brošuri, ki jo bodo prejela vsa gospodinjstva v državi.

Listo kandidatov lahko predložijo politične stranke ali volivci. Listo politične stranke mora podpreti skupina najmanj treh poslancev DZ-ja ali skupina 50 oz. 100 volivcev, ki imajo stalno prebivališče v volilni enoti. Podpora 50 volivcev je potrebna, če so listo skladno s pravili določili samo člani stranke, ki imajo stalno prebivališče v volilni enoti, podpora 100 volivcev iz volilne enote pa v primeru, če so listo določali tudi člani stranke, ki nimajo stalnega prebivališča v volilni enoti (na primer na glavnem odboru ali konvenciji stranke).

Strankarski listi morajo biti priložena še soglasja vseh kandidatk in kandidatov, pravila politične stranke, po katerih je potekal postopek določitve liste in zapisnik o delu organa politične stranke pri določitvi liste kandidatov. Če lista ni podprta s podpisi najmanj treh poslancev, mora biti priloženo tudi najmanj 50 oz. 100 potrjenih obrazcev podpore volivcev.

Za listo kandidatov 1.000 podpisov volivcev
Volivci
pa določijo listo kandidatov v volilni enoti s podpisovanjem. Predlog liste kandidatov mora podpreti skupina najmanj 1.000 volivcev iz volilne enote. Listi je treba priložiti še soglasja kandidatov in potrjene obrazce podpore. Kandidaturo za poslanca italijanske ali madžarske narodne skupnosti s podpisi določi skupina najmanj 30 volivcev, pripadnikov narodne skupnosti.

Na listi kandidatov je lahko najmanj en in največ 11 kandidatov. Vsakega kandidata je treba tudi razporediti v okraj, pri čemer je posamezni kandidat lahko razporejen v največ dva okraja. Za tokratne volitve mora biti na listi zagotovljena tudi navzočnost obeh spolov, in sicer najmanj 25 odstotkov od dejanskega števila kandidatov na listi.

Zadnji dan za vložitev kandidatur