Glasovnice, ki jih DVK pošilja v tujino, niso prazne, prazen je le prostor za vpis kandidata oziroma kandidatne liste. Foto: MMC RTV SLO
Glasovnice, ki jih DVK pošilja v tujino, niso prazne, prazen je le prostor za vpis kandidata oziroma kandidatne liste. Foto: MMC RTV SLO
Volilna skrinjica
Letos bo na volitvah prvič veljala ženska kvota. Foto: MMC RTV SLO

Gre za prazne glasovnice, vendar to niso prazni listi papirja, temveč je na glasovnici zapisana številka volilne enote in volilnega okraja. Prazen je le prostor za ime in priimek kandidata ali listo. V tujini je sicer evidentiranih 48.800 volivk in volivcev. 36.000 volivcem v Evropi bo Državna volilna komisija glasovnice začela pošiljati po 6. septembru. Državljani s stalnim bivališčem v Sloveniji pa lahko Državno volilno komisijo do 22. avgusta obvestijo o tem, da želijo volitve opraviti na tujem, ker jih na dan volitev ne bo v domovini. V državo, v kateri se nahajajo, bodo glasovnico prejeli po pošti.

Ob lanskih predsedniških volitvah je bilo v tujino poslanih 43.000 glasovnic, vrnilo pa se jih je le 7.008. Na predsedniških volitvah je bilo vseeno, v katerem volilnem okraju je bil zapisan volivec, na parlamentarnih volitvah pa temu ne bo tako, saj ima vsak izmed 88 volilnih okrajev svojo glasovnico s svojimi kandidati. Poslanski mandati se tako razdelijo proporcionalno glede na število doseženih glasov po volilnih okrajih in enotah.

Volilna komisija vsakemu volivcu v tujini ne more poslati 88 različnih glasovnic, zato velja, da volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, volijo v tisti volilni enoti, v kateri so imeli nazadnje prijavljeno stalno prebivališče. Če niso nikoli živeli v Sloveniji, njihov glas velja v volilni enoti, v kateri je imel stalno prebivališče eden izmed staršev, če tudi tega ni mogoče ugotoviti, pa volivec sam izbere volilno enoto in okraj.

Letos kar nekaj novosti
Sicer pa se ob izvedbi letošnjih parlamentarnih volitev obeta kar nekaj novosti. Prva novost je že omenjeni poziv DVK-ja, da državljani, ki jih 21. septembra ne bo v Sloveniji, to sporočijo in bodo lahko glasovali v tujini. Druga novost je namenjena invalidom, saj bodo letos invalidom volišča lažje dostopna.

Prvič letos pa bodo morale stranke na volitvah uvesti tudi žensko kvoto, kar pomeni, da bo morala biti na listi s kandidati vsaj ena ženska. Koliko strank se bo potegovalo za sedeže v državnem zboru, pa bo znano po 27. avgustu, ko se izteče rok za vložitev kandidatnih list.