Borut Pahor tudi po sestanku s Karlom Erjavcem ostaja pri želji, da bi oblikoval homogeno vlado. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor tudi po sestanku s Karlom Erjavcem ostaja pri želji, da bi oblikoval homogeno vlado. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec in Borut Pahor
Erjavec se je opoldne prvič neuradno srečal s Pahorjem. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič, Katarina Kresal in Borut Pahor
S kom bo nazadnje v koaliciji levi trojček? Foto: MMC RTV SLO
Srečala sta se Pahor in Erjavec

"Pomembno je, da se zavedamo, v kakšen čas vstopamo," je poudaril Pahor. Po njegovih besedah je pred Slovenijo veliko izzivov, ki pa bi jih lahko homogena koalicija spremenila v priložnosti. Dodal je, da bodo pogoroi o koaliciji mogoči šele, ko bo Državna volilna komisija izdala končno poročilo o izidu volitev in ko se bo predsednik Türk odločil, komu bo dal mandat.

Pahor je še pojasnil, da sta z Erjavcem na sestanku ugotovila, da je zavoljo zahtevnosti mandata, ki je pred njimi, pomembno, da najprej povsem določijo vsebino koalicijske pogodbe ter vprašanja in pričakovanja, ki najbolj zanimajo DeSUS. Šele nato pa se lahko pogovarjajo o kadrovskih vprašanjih.

Pahor: Pred Slovenijo je zahteven mandat
Pahor se zaveda, da je pred Slovenijo zahteven mandat, prav tako težave, ki pa jih lahko ob dobrem in uspešnem delu vlade in sodelovanju vlade z opozicijo spremenijo v razvojne priložnosti. Zato se mu zdi zelo pomembno, da vlada v času, ko se približuje čas gospodarske negotovosti, svojo pozornost osredotoči predvsem na to, da slovensko gospodarstvo ohrani in poveča raven svoje konkurenčnosti, saj bo le to zagotovilo višje plače in pokojnine.

Erjavec je ponovil, da je stranka upokojencev pripravljena na sodelovanje v koaliciji t. i. levega trojčka, saj ostaja pri mnenju, da si je programsko sorodna s strankami leve sredine. Pri tem je opozoril, da bodo vztrajali pri izboljšanju položaja upokojencev in delavcev, želijo pa si tudi nekaterih sprememb v zdravstvu in šolstvu. Kadrovskih zahtev Erjavec Pahorju še ni predstavil, saj je po njegovem mnenju za to še prezgodaj, dejal pa je, da Pahor pozna njihove zahteve. Erjavec pa je z besedami, da je to pač njihova odločitev komentiral izjave članov SLS-a, da stranka ne bo vstopila v koalicijo, če bo v njej DeSUS.

Pahor bo imel težko delo
Analitiki so za MMC povedali, da bo DeSUS vsekakor naporen pogajalec. Člani DeSUS-a v zadnjih dneh odkrito nakazujejo, da bi radi vstopili v prihodnjo vladno koalicijo, so po četrtkovem prvem sestanku novoizvojenih poslancev s predsednikom DeSUS-a Karlom Erjavcem povedali tudi, da bodo vstopili le v levosredinsko koalicijo.

Milan Balažic s Fakultete za družbene vede je za MMC dejal, da si DeSUS ne more privoščiti, da bi bil v parlamentu v opoziciji, saj je, podobno kot SLS, tipična stranka klientelizma, ki mora za svojo klientelo tudi oskrbeti. V tem vidi Balažic težave za Boruta Pahorja, saj je DeSUS zelo protireformno usmerjen in zna izsiljevati, zato bo moral Pahor skleniti trdno koalicijski pogodbo, da ne bo imel enakih problemov kot Janez Janša štiri leta.

Matej Makarovič s Fakultete za informacijske študije pravi, da se je DeSUS v Janševi vladi odlično znašel s spretnim manevriranjem med kooperativnostjo in uveljavljanjem lastnega interesa. Dodatno je bil lahko privlačen za tiste t. i. leve in sredinske volivce, ki jih je pri trojčku SD-Zares-LDS motil izključujoč odnos do t. i. desnih strank, je prepričan.

Tudi Matevž Tomšič s Fakultete za družbene vede meni, da Pahorju pri pogajanjih o novi vladni koaliciji z DeSUS-om ne bo lahko. Erjavec ima, tako Tomšič, veliko zaslug za dober volilni izid, saj je ne samo dobro nastopal v predvolilnih soočenjih, ampak je uspel za "svoje" upokojence kar precej izboriti. "In pri teh pridobitvah bo zagotovo vztrajal, saj bo le tako lahko ohranil kredibilnost pri volivcih, zato bo pri sestavi vlade naporen pogajalec," je še dejal Tomšič.

Pahor "preverja teren"
Borut Pahor, ki bo po trenutnih neuradnih volilnih izidih najverjetneje dobil mesto mandatarja, se je v sredo na neformalnem srečanju že sešel s predsednikoma preostalih dveh delov levega trojčka - Gregorjem Golobičem (Zares) in Katarino Kresal (LDS). Glede DeSUS-a pa je predsednik SD-ja takrat dejal, da še niso sprejeli dokončne odločitve o sodelovanju z njim.

A. S.

Srečala sta se Pahor in Erjavec