V stranki bosta funkciji predsednika stranke in predsednika izvršnega odbora ločeni. Foto: MMC RTV SLO
V stranki bosta funkciji predsednika stranke in predsednika izvršnega odbora ločeni. Foto: MMC RTV SLO
Marko Štrovs
V NSi-ju trdijo, da je Marko Štrovs zavajal javnost. Foto: MMC RTV SLO

V predstavitvi programa so predstavili nekaj osrednjih točk. Na prvem mestu je družina kot trdna skupnost staršev in otrok, ki je temelj narodne biti in ne samo družinska skupnost. Poudarek delovanja stranke bo na mladih, domu in družini, je pojasnil Duhovnik. Zavzemali se bodo tudi za to, da mladi ne bodo prepuščeni samo zmožnosti staršev in da si bodo ustvarjali družine v garsonjerah.

V ospredju zavzemanje za srednji sloj
Stranka se bo zavzemala tudi za srednji sloj, ki vsak dan hodi v službo in nima tiste pravice, ki bi mu pripadala. Prioriteta stranke bo tudi izobraževanje, saj je za narod pomembna rast države, kar se doseže z dobro izobrazbo, zato se bodo zavzemali za obvezno srednjo šolo.

Vodilo stranke bo tudi pametno gospodarjenje, predvsem se bodo zavzemali za privatizacijo kmetijsko-zemljiškega sklada. V stranki si bodo prizadevali tudi za svobodno podjetništvo ter za ustvarjanje možnosti razvoja predvsm za mala podjetja. Sistem državne uprave bi racionalizirali, zavzemali pa se bodo tudi za princip odgovornosti za odločitve, saj je trenutno "zaznati strah pred odločitvami, zato so postopki daljši in kompleksnejši", je dejal Štrovs.

Ime stranke Krščansko demokratska stranka s kratico KDS je še v postopku registracije, a je v soboto že potekal zbor stranke, kjer so sprejeli statut in vse druge akte, na podlagi katerih lahko v okviru stranke že nastopajo s tem imenom. Dozdajšnje izkušnje so po besedah generalnega sekretarja stranke Marka Štrovsa pokazale, da prevelika koncentracija oblasti škodi, zato bosta v stranki funkcija predsednika stranke in predsednika izvršnega odbora ločeni.

Ljudem več volje do življenja v tej državi
S prihodom na politični oder bo skušala stranka popestriti izbiro v desnem političnem polu, ki je v primerjavi s stanjem na levici precej manjša. Člani novoustanovljene stranke menijo, da je vlada storila veliko dobrega, a so prepričani, da je treba ljudem dati še več veselja do življenja v državi, za kar je potrebna tudi nova politika.

V Novi Sloveniji opozarjajo, da Marko Štrovs zavaja
V Novi Sloveniji, katere član je bil do pred kratkim Marko Štrovs, so zapisali, da Kresnica, iz katere je nastal KDS, ni bila nikoli desnosredinska in da nikoli ni bila prepoznana kot nosilka krščanskodemokratskih vrednot.

Dodali so, da je bil Marko Štrovs nekoč član partije, pri tem pa je ob včlanitvi v NSi dejal, da v Partiji ni bil. Vsak, ki se želi včlaniti v NSi, namreč skladno s statutom izjavi, da ni bil član partije.
Poleg tega so v NSi-ju ugotovili, da je več kot 80 odstotkov pograma KDS-a prepisanega iz osnutka programa Nove Slovenije 2008-2012, vodstvo KDS-a pa sestavljajo posamezniki, ki že dlje časa delujejo proti Novi Sloveniji, so še zapisali v stranki.