Lani je prva v regiji prejela dve Michelinovi zvezdici. Foto: Reuters
Lani je prva v regiji prejela dve Michelinovi zvezdici. Foto: Reuters

Koncept The Best Chef je nastal leta 2015 in predstavlja svet vrhunske kuhinje na posebni platformi. Njegov cilj pa je združiti ljubitelje hrane z vsega sveta ter ustvariti skupnost za tiste, ki jim hrana predstavlja strast, in prostor za izmenjavo znanja in izkušenj.

Pri glasovanju za najboljše kuharje organizatorji pripravijo seznam 200 nominirancev – med njimi je sto najboljših iz preteklega glasovanja in sto "novih obrazov". Te izbere sto anonimnih kulinaričnih poznavalcev, ki na potovanjih odkrivajo nove talente. Sto strokovnjakov in vsi kandidati potem glasujejo za najboljše, a ne morejo izbrati sebe.

Slovenska kulinarična mojstrica Ana Roš se je letos uvrstila visoko na lestvico najboljših kuharjev na svetu, ki so letos predstavljali kar 29 držav – šefinja kuhinje Hiše Franko se je zavihtela na sedmo mesto. Ana Roš, ki ji je leta 2017 akademija The World's Best Restaurants podelila naziv uradno najboljše kuharice na svetu, je letos na lestvici najvišje uvrščena kuharica, to pa pomeni tudi novo mednarodno priznanje za najbolj prepoznavno slovensko restavracijo.

"S talentirano, motivirano, zvesto, lepo, mlado in ne tako mlado ekipo Hiše Franko, ki je odprtega duha, je meja samo nebo," je kuharica, ki je Slovenijo prva postavila na svetovni kulinarični zemljevid, navdušeno zapisala na družbenih omrežjih. Glede na lanski seznam se je povzpela za kar 11 mest, lani pa je prva v regiji prejela dve Michelinovi zvezdici.

Zlato in bron sta osvojila Španca

Za najboljšega kuharja na svetu je bil izbran David Muñoz, s tremi Michelinovimi zvezdicami nagrajeni španski kuhar, ki v Madridu vodi restavracijo DiverXo. Drugo mesto je zasedel Šved Björn Frantzén, ki je svojo restavracijo poimenoval po svojem priimku, sledil pa mu je Španec Andoni Luis Aduriz, vodja restavracije Mugaritz, ki pa je lani končal na 45. mestu.

Njegov rojak Joan Roca i Fontané, kuhar restavracije El Celler de Can Roca, je osvojil četrto mesto, na konec prve peterice pa se je uvrstil Danec Rene Redzepi, solastnik restavracije Noma, ki je pred kratkim dobila tretjo Michelinovo zvezdico. Mesto pred Roševo je bilo dano španski restavraciji Disfrutar.

Maša Salopek, ki je od leta 2018 vodja slaščičarske ekipe v Hiši Franko, je bila letos razglašena za najboljšo slaščičarko na svetu. Hrvatica naj bi bila zaslužna za več mojstrskih elementov v meniju, kompleksne sladice, ki pa v celoti sledijo filozofiji ozko lokalnih sestavin, vpetih v miselni okvir kulinaričnih vplivov z vseh koncev sveta, predvsem Azije.