Prodajalci avtomobilov so se razveselili odločitve vlade, da lahko znova odprejo prodajne salone. Foto: MMC RTV SLO
Prodajalci avtomobilov so se razveselili odločitve vlade, da lahko znova odprejo prodajne salone. Foto: MMC RTV SLO

S ponedeljkom bodo lahko svoja vrata znova odprle tudi pravne osebe ali samostojni podjetniki, ki opravljajo naloge tehnične službe, strokovne organizacije in pooblaščene registracijske organizacije.

Pa tudi avtomobilski saloni, kar pomeni, da bo stekla tudi prodaja vozil. Ta se je marca v primerjavi z enakim obdobjem lani več kot prepolovila. Uvozniki in prodajalci vozil za april pričakujejo še večji padec novih registracij, vseeno pa bodo lahko s ponedeljkom začeli prodajati vozila, sproščajo se tudi registracije.

Avtomobili čakajo na nove lastnike

Uvozniki, na katere smo se obrnili v Avtomobilnosti, so si vsaj delno oddahnili. Številni trgovci imajo avtomobile že na svojih parkiriščih, nekateri na lastnike čakajo v Luki Koper, v skladiščih čakajo tudi naročene letne pnevmatike, ki jih bo mogoče pri vulkanizerjih na vozila namestiti s ponedeljkom.

Avtomobilski uvozniki so nestrpno čakali ponoven začetek prodaje avtomobilov. Foto: Reuters
Avtomobilski uvozniki so nestrpno čakali ponoven začetek prodaje avtomobilov. Foto: Reuters

Razumna poteza

Zato se jim poteza vlade zdi razumen korak glede na to, da so pred tem že sprostili nekatere ukrepe, ki bodo pomagali gospodarstvu. "Tudi ta poteza bo močno pripomogla k okrevanju v našem sektorju, ki je ena izmed gonilnih sil tudi slovenskega gospodarstva, saj je posredno ali neposredno z njim povezanih več za Slovenijo pomembnih gospodarskih panog. Verjamem, da bomo tako epidemijo kot gospodarski krč s pravilnimi ukrepi in koraki premagali," je prepričan Primož Tiringar, direktor Toyote Slovenija, ki obljublja, da lahko vsi pooblaščeni Toyotini prodajalci in serviserji vozil zagotovijo celo več ustreznih varnostnih ukrepov, kot jih predpisuje vlada in zagotavlja, da jih bodo tudi izvajali.

Varnostni protokoli

"Z mislimi najprej na varnost strank in zaposlenih bosta temu prilagojena tudi tempo in način našega delovanja. Že do zdaj smo vsem strankam za nujna opravila na Toyotinih in Lexusovih vozilih zagotavljali popravila, ustrezno varnost in obravnavo. Od ponedeljka dalje pa bomo na enak način zagotavljali storitve za vsa servisna dela in dejavnosti v prodaji," pravi Tiringar in dodaja, da je še posebno ključno, da se je hkrati omogočila tudi registracija osebnih vozil, saj se bo s tem zagotovila mobilnost tudi tistim, katerih nova vozila čakajo na prevzem. Meni, da sam postopek registracije vozila ne ogroža širitve virusa bolj kot katero koli drugo opravljanje dejavnosti, ko jih je vlada do zdaj že sprostila, oziroma ga ob spoštovanju vseh pravil sploh ne ogroža.

Prodajalci avtomobilov zagotavljajo, da lahko zagotovijo varnejšo prodajno izkušnjo v svojih salonih, kot jo predpisuje vlada. Foto: Toyota
Prodajalci avtomobilov zagotavljajo, da lahko zagotovijo varnejšo prodajno izkušnjo v svojih salonih, kot jo predpisuje vlada. Foto: Toyota

Zgolj odprti saloni niso dovolj

Generalni direktor Porscheja Slovenija Danilo Ferjančič pravi, da si brez registracij, zgolj z odprtimi saloni, ne bi mogli pomagati, pozdravlja pa odločitev vlade in pravi, da so na odprtje salonov nestrpno čakali. "Vlada je objavila odlok, s katerim se našim pooblaščenim partnerjem z dnem 20. 4. 2020 dovoljuje ponoven zagon dejavnosti. To velja tako za servis kot tudi za prodajo vozil," pravi zadovoljno, enako mnenje pa deli tudi direktor Avta Triglava Damijan Vuk, saj bodo strankam lahko znova omogočili popoln obseg storitev.

Tudi Vuk poudarja, da so pripravili varnostne protokole: "Seveda sta zdravje in varnost strank in zaposlenih na prvem mestu, zato ob odprtju dosledno upoštevamo navodila in ukrepe pristojnih institucij. Temu bodo prilagojeni tudi vsi postopki in način našega dela."

Okrepili spletno komunikacijo

Tako kot v času zaprtja salonov tudi zdaj strankam ostajajo na voljo prek vseh elektronskih komunikacijskih poti (elektronska pošta, kontaktni obrazci na spletnih straneh ...), vzpostavili pa so tudi možnost spletne prodaje, ki prodajalcem omogoča avdiovizualni stik s strankami tudi v času, ko še veljajo omejitve gibanja ali pa kadar koli pozneje, ko bi tovrstni “obisk” salona strankam pomenil prihranek časa, je za Avtomobilnost povedal Vuk in sklenil, da v prihodnjih dneh pričakujejo povečano povpraševanje za menjavo pnevmatik v servisih, zato zaradi lažje organizacije in izvedbe predlagajo, da se stranke servisa predhodno naročijo in si s tem zagotovijo svoj termin za zamenjavo pnevmatik ali morebitne druge servisne storitve.

Ste zamudili zadnjo oddajo Avtomobilnost? Ogledate si jo lahko tukaj.