Toyota. Foto: Reuters
Toyota. Foto: Reuters

V torek je Toyota nepričakovano ustavila proizvodnjo v vseh svojih japonskih tovarnah, in sicer zaradi težave v sistemu za naročanje avtomobilskih delov. V Toyoti so danes pojasnili, da so sistem vzpostavili na novo, kaj je povzročilo napako, pa še raziskujejo.

Sumijo sicer, da je do težav prišlo zaradi posodobitve sistema. Možnost kibernetskega napada so izključili.

Posledica težav v sistemu, ki ga uporabljajo tako v Toyoti kot pri njenih dobaviteljih, je sicer bila, da niso mogli izvajati nabav delov, potrebnih za proizvodnjo.

Skupina Toyota, ki pod svojim okriljem združuje tudi manjša avtomobilska proizvajalca Hino Motors in Daihatsu, ima na Japonskem tovarne v Tokiu in še osmih okrožjih, skupno pa njena proizvodnja na Japonskem predstavlja tretjino celotne Toyotine proizvodnje, poroča Reuters.

Vse tovarne je morala zapreti že marca, ko je zaradi kibernetskega napada klecnil sistem pri njenem domačem dobavitelju Kojima Industries. Takrat je prišlo do izpada proizvodnje okoli 13.000 vozil. Pozneje je morala Toyota zaradi kibernetskega napada na računalniški sistem v pristanišču Nagoja operacije prekiniti še julija, in sicer za dva dni.