Ustanovitelj Tesle Elon Musk vztraja, da z Autopilotom ni nič narobe. Foto: Reuters
Ustanovitelj Tesle Elon Musk vztraja, da z Autopilotom ni nič narobe. Foto: Reuters

Prva nesreča avtomobila s Teslinim Autopilotom se je zgodila leta 2018, od takrat se jih je zvrstilo še deset. Ena od njih je zahtevala življenje, v sedmih pa se je 17 ljudi poškodovalo, je razvidno iz podatkov NHTSA-ja, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V ameriškem uradu so ob tem v ponedeljek poudarili, da so zavezani zagotavljati najvišje standarde varnosti na državnih cestah. Poleg tega želijo s preiskavo zagotoviti boljše razumevanje vzrokov nesreč Teslinih avtomobilov s sistemom avtopilota.

Ustanovitelj Tesle Elon Musk medtem vztraja, da z Autopilotom ni nič narobe. Tudi sicer v Tesli opozarjajo, da je ob uporabi avtopilota potreben "aktiven nadzor voznika" oz. tistega, ki je za volanom.

Kritikov to ni prepričalo in ocenjujejo, da je mogoče sistem hitro prevarati in da daje voznikom lažen občutek varnosti. S tem se strinjajo tudi nekateri kongresniki. Tesline delnice so zaradi novice o uvedbi preiskave v ponedeljek močno izgubile.

Tovrstne preiskave sicer včasih vodijo v vpoklice. Tesla je morala tako na Kitajskem zaradi težav s sistemom za samodejno uravnavanje varnostne razdalje in vzdrževanje nastavljene hitrosti junija vpoklicati več kot 285.000 avtomobilov.